Άαρντβαρκ (Μυρμηγκοφάγος)

2014-02-28 19:39

 

Άαρντβαρκ -ορυκτερόπους  ή αλλιώς μυρμηγκοφάγος

    Ο ορυκτερόπους είναι ζώο θηλαστικό με την διεθνώς γνωστή ονομασία άαρντβαρκ, η οποία προέρχεται από τα αφρικάνικα erdva που σημαίνει «γήινο γουρουνάκι» ή «γουρουνάκι της γης», aarde = γη/έδαφος, vark = χοίρος), πιθανά λόγω του ότι συνηθίζει να σκάβει. Ανήκει στην υπομοταξία των αφροθηρίων. Ζει στην Αφρική και συγκεκριμένα στη γεωγραφική ζώνη της Αιθιοπίας και στις ανατολικές νότιες ακτές της Σενεγάλης μέχρι το νότιο Ακρωτήριο της καλής ελπίδος. Μπορούν να ζήσουν μέχρι και 24 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Περιγραφή

    Είναι ζώο νυκτόβιο και δειλό και τρέφεται κυρίως με σκουλήκια, έντομα και ιδίως με τερμίτες , εξ ου και η κοινή ονομασία του, μυρμηκοφάγος. Περνά το ζεστό απόγευμα της Αφρικής καταφεύγοντας σε δροσερά υπόγεια λαγούμια τα οποία σκάβει με τα ισχυρά πόδια και νύχια του, που μοιάζουν με μικρά φτυάρια. Μετά το ηλιοβασίλεμα, τα  aardvarks χρησιμοποιούν τα νύχια τους σκάβοντας στο χώμα για να βρουν το αγαπημένο φαγητό, τους τερμίτες. Ένας πεινασμένος aardvark σκάβει στο σκληρό χώμα με τα μπροστινά του νύχια και χρησιμοποιεί τη μακριά κολλώδη, σκωληκοειδής γλώσσα του για να «ψαρέψει» τους τερμίτες. Μπορεί για ώρα να κλείσει τα ρουθούνια του ώστε να κρατήσει έξω από το ρύγχος του τη σκόνη και τα έντομα. Το παχύ δέρμα του το προστατεύει από διάφορα τσιμπήματα που προκύπτουν.

    Το ανάστημά του φθάνει ή μόλις που υπερβαίνει το ένα μέτρο  και το σώμα του περιβάλλεται από χοντρές και σκληρές τρίχες. Τα πόδια του καταλήγουν σε πέντε δάκτυλα το καθένα.

    Κατοικεί μέσα σε οπές που διανοίγει μέσα στο έδαφος με σχετικά μεγάλη ευκολία ακόμα και στο πιο σκληρό έδαφος. Στην Αφρική  το κρέας του ζώου αυτού θεωρείται εξαιρετικά νόστιμο.

    Τα θηλυκά aardvarks γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Οι νέοι παραμένουν με τη μητέρα τους για περίπου έξι μήνες και κατόπιν  μεταβαίνουν στα δικά τους λαγούμια λαγούμια.

    Ο γνωστός χαρακτήρας Άρθουρ, μιας τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων για τα παιδιά, που βασίζεται σε μια σειρά βιβλίων και που εμφανίζεται σε περισσότερες από 180 χώρες, είναι επίσης ένας ορυκτερόπους.

 

  1. https://el.wikipedia.org
  2. https://animals.nationalgeographic.com

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode