Άγαμι (agamia agami)

2014-03-06 19:48

    Ανήκει στην τάξη των γερανομόρφων. Η πατρίδα του βρίσκεται στην κεντρική Αμερική έως και την Βραζιλία και το Περού στον νότο. Χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα μεγάλο ράμφος του. Πετάει λίγο και έχει το μέγεθος της κότας, εκτός από το λαιμό και τα πόδια που είναι πολύ μεγαλύτερα. Το φτέρωμά του είναι μαυροπράσινο στην πλάτη, άσπρο στον λαιμό και κοκκινωπό στην κοιλιά. Ζει σε αγέλες οι οποίες αριθμούν έως και τα 200 άτομα. Οι οικότοποι των «Άγαμων»  είναι οι βάλτοι που βρίσκονται μέσα σε δάση. Φωλιάζουν σε αποικίες στα δέντρα που εκτείνονται πάνω από το νερό, κτίζοντας εκεί το κοπάδι ως και 100 φωλιές. Γεννούν μπλε χρώματος αυγά. Τρέφονται με ψάρια τα οποία πιάνουν σε σκιασμένα ρηχά νερά, με βατράχια, μικρά ερπετά, και σαλιγκάρια.  

    Είναι γενικά ήμερο πτηνό και όταν είναι ακόμη μικρό εξημερώνεται εύκολα και γίνεται κατοικίδιο. Στην Βραζιλία και στην Γουιάνα το χρησιμοποιούν ως φύλακα των ζώων, επειδή βγάζει μια φωνή που θυμίζει σάλπιγγα και έτσι ειδοποιεί για τον επερχόμενο κίνδυνο.

    Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου και το κυνήγι έχει επιφέρει την μείωση του πληθυσμού των «αγάμων» και για τον λόγο αυτό έχει συγκαταριθμηθεί στις ευπαθής ομάδες αγρίων ζώων.

 

  • βιβλιογραφία
  • https://www.birdlife.org
  • en.wikipedia.org
  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 1, σελ. 89, εκδ. 2002-2004

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode