Αγίου Βερνάρδου σκύλος (St. Bernhardshund, Alpine Mastiff)

2014-11-05 18:33

Αγίου Βερνάρδου σκύλος (St. Bernhardshund, Alpine Mastiff)

Αγίου Βερνάρδου σκύλος

St. Bernhardshund, Alpine Mastiff

 

               Ανήκει στη φυλή των μολοσσοειδών. Η καταγωγή του είναι από την  Ελβετία, όπου είναι γνωστός από τον 12ο αιώνα.  Οι σκύλοι αυτοί μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως 75 εκατοστά και το τρίχωμά τους είναι λείο και μακρύ, άσπρο με κοκκινωπό τρίχωμα και άσπρες κηλίδες. Το κεφάλι αυτών των σκύλων είναι  μεγάλο, τα αφτιά τους πεσμένα και τα μάτια τους σκούρα. Το βάρος τους κυμαίνεται από 50-90 κιλά.

               Θεωρούνται πολύ έξυπνα και δυνατά σκυλιά, πιστά και γενικά ήρεμα. Παλιότερα τα χρησιμοποιούσαν για την παροχή πρώτων βοηθειών σε αποκλεισμένους από τις χιονοθύελλες ορειβάτες. Δημιουργήθηκε από τους μοναχούς του Saint Bernard de Menthon Hospice, ένα άσυλο το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να προσφέρει καταφύγιο στους κουρασμένους ταξιδιώτες των Ελβετικών Άλπεων. Εκεί διασταυρώθηκε με τις ντόπιες ράτσες και έτσι δημιουργήθηκε ο γνωστός διασώστης των Άλπεων που μπορεί να εντοπίσει άνθρωπο θαμμένο κάτω από μέτρα χιονιού λόγω της δυνατής όσφρησής του, που βρίσκει τον πληγωμένο ή τον χαμένο επισκέπτη και τον βοηθά να ζεσταθεί, με το πλούσιο τρίχωμά του, ξαπλώνοντας δίπλα του. Το βαρελάκι το οποίο είχε μονίμως δεμένο στο λαιμό του περιείχε κονιάκ το οποίο οι ταξιδιώτες έπιναν για να διατηρηθούν ζεστοί μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

            Προσωπικότητα: 

Ο τρυφερός γίγαντας, έξυπνος, φιλικός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του και αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά και είναι πολύ ανεκτικός και υπομονετικός μαζί τους. Προσοχή όμως καθώς το τεράστιο μέγεθός του επιβάλλει σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από πολύ νεαρή ηλικία για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα πάει πολύ καλά με άλλα κατοικίδια, αρκεί να έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά. Δεν γαυγίζει συχνά, αλλά και πάλι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός φύλακας και θα σας προειδοποιήσει για κάποια εισβολή.
Δεν είναι εύκολο να μείνει σε διαμέρισμα, αφού λόγω του μεγέθους του χρειάζεται πολύ μεγάλο χώρο. 

Βιβλιογραφία

  1. https://dogscity.gr/
  2. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος Α΄,εκδ.2002-2004

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode