Αγαμίδες (agamidae)

2014-03-08 19:36

     Οικογένεια ερπετών της οικογένειας των φολιδωτών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών είναι τα δόντια τους τα οποία είναι τοποθετημένα στην άκρη των σιαγόνων . το δέρμα τους είναι σκεπασμένο με λέπια (φολίδες) τοποθετημένα όπως οι πλάκες μιας στέγης και ενίοτε μυτερά σαν αγκάθια..

            Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα και να υιοθετούν το χρώμα του περιβάλλοντος. Σε αντίθεση με άλλες οικογένειες σαυρών, οι αγαμίδες δεν μπορούν να κουνήσουν τις ουρές τους ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σώμα τους.

            Τρέφονται με έντομα και άλλα μικρά ζώα.

            Οι αγαμίδες είναι εξαπλωμένες στις ερήμους της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας και στις άγονες περιοχές της Ευρώπης.

            Το agama mutabilis είναι το γνωστό κροκοδειλάκι, το οποίο ζει στην Μακεδονία και στα νησιά της Ελλάδας. Συνήθως συναντιούνται μέσα στα χαλάσματα ή ακίνητα στον ήλιο. Άλλα είδη της ίδιας οικογένειας είναι τα Agama agama, Calotes versicolor της Ινδίας και της Μαλαϊκής χερσονήσου, Moloch horridus, γνωστό με την κοινή ονομασία διάβολος με κέρατα, το οποίο διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλες φολίδες, Chlamydosaurus kingi της Αυστραλίας (βλ. λ. δράκος της Αυστραλίας) και Draco volans, το οποίο έχει επιμηκυσμένα πλευρά που καλύπτονται από μεμβράνη και τα οποία χρησιμοποιεί σαν αλεξίπτωτο για να πετάει. Επικίνδυνο γένος είναι το Uromastyx (βλ. λ. ουρομάστιγα), με μεγάλη ουρά γεμάτη αγκάθια, το οποίο οι Αφρικανοί κυνηγούν για το κρέας του. Επίσης για το κρέας τους κυνηγούν τα ερπετά αυτά και οι αυτόχθονες της Αυστραλίας.

 

Μεταξύ των Agamidae, έξι υποοικογένειες αναγνωρίζονται γενικά:

  • Agaminae (Αφρική, Ασία και Αυστραλία)
  • Amphibolurinae (Αυστραλία και Νέα Γουϊνέα)
  • Draconinae (Νότια και Νοτιοανατολική Ασία)
  • Hydrosaurinae (Hydrosaurus, Παπούα Νέα Γουινέα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία)
  • Leiolepidinae (Leiolepis, Νοτιοανατολική Ασία)
  • Uromasticinae (Saara και Uromastyx, την Αφρική και τη Νότια Ασία)

Βιβλιογραφία

 

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 1, σελ. 90, εκδ. 2002-2004
  2. https://en.wikipedia.org

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode