Αγιούγκα (ajuga)

2014-12-11 10:13

Αγιούγκα (ajuga)

Αγιούγκα (ajuga)

    Πρόκειται για γένος ποωδών, μονοετών ή πολυετών φυτών της οικογένειας των χειλανθών. Τα φύλλα τους είναι απλά ή φέρουν σχισμές. Τα άνθη τους έχουν γαλάζιο, κόκκινο, κίτρινο και σπανίως λευκό χρώμα. Πολλαπλασιάζονται την Άνοιξη.

    Τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το ajuga reptans, το οποίο είναι πολυετή ύψους 10-40 εκ., με γαλάζια άνθη, το οποίο ανθίζει από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο: Το φυτό αυτό είναι γνωστό και  ως "βότανο του ξυλουργού" λόγω της υποτιθέμενης ικανότητάς του να ανακόπτει την  αιμορραγία.  Επίσης το βότανο αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως τσάι για τη θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με την αναπνευστική οδό.

     Το ajuga genevensis, το οποίο ανθίζει από τον Μάιο ως τον Αύγουστο σε άγονα, ξερά ασβεστούχα εδάφη της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως βότανο που ενεργεί θετικά στην απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Το ajuga orientalis το οποίο φυτρώνει στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα Επτάνησα και το ajuga iva, το οποίο ανθίζει από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο. Ένα άλλο είδος είναι το ajuga pseidoiva, με κίτρινα άνθη,  γνωστό ως λιβανόχορτο. Το  βότανο αυτό έχει  πικρή γεύση με τονωτική δράση αλλά και στυπτική. Έχει ήπιες αναλγητικές και
επουλωτικές ιδιότητες για πόνους σε δερματικά προβλήματα. Με υπακτική δράση για εντερικές διαταραχές  και ήπιες ηπατικές ιδιότητες για την καλή λειτουργία και τον καθαρισμό του συκωτιού.

    Σπάνιο είδο που φυτρώνει στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έχει κίτρινα άνθη με κόκκινες ραβδώσεις είναι το ajuga laxmanii.

Βιβλιογραφία:

  1. Εγκυκλοπαίδια Δομή.
  2. https://botanakaiygeia.blogspot.com/
  3. https://de.wikipedia.org.

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode