Αγκινάρα:
Η αγκινάρα είναι από τα πιο διαδομένα λαχανικά, καλλιεργείται σε ειδικούς αγρούς (αγκιρανότοπους) ή στις άκρες των χωραφιών. Οι αγκινάρες τρώγονται ωμές όταν είναι τρυφερές, σαν σαλάτα, βρασμένες ή μαγειρεμένες. Ειδικές ποικιλίες μπορούν να συντηρηθούν μέσα σε ξίδι.
Περιέχουν την κιναρίνη, μία πικρή ουσία, με θεραπευτικές ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις του ήπατος.
Συγγενικό είδος με την αγκινάρα είναι η αγριαγκινάρα που είναι ένα είδος που απαντάται στην ελληνική χλωρίδα. Επίσης το γνωστό σε όλους γαϊδουράγκαθο είναι συγγενικό είδος με την αγκινάρα.