Βlack tetra, Gymnocorymbus ternetzi

2014-02-02 21:03

Βlack tetra, Gymnocorymbus ternetzi

 

Το μαύρο τέτρα (Gymnocorymbus Ternetzi), επίσης γνωστό ως μαύρο τετρα φούστα, ανήκει όπως και όλα τα τέτρα στην οικογένεια ( Characidae ). Ο φυσικός του χώρος βρίσκεται στην Παραγουάη στον ποταμό Guaporé  το συναντάμε επίσης στην Βραζιλία, την Αργεντινή και την Βολιβία. Κολυμπά σε μικρά, αργοκίνητα ρυάκια, παραπόταμους και ρέματα, συνήθως με πυκνή βλάστηση.

Φτάνει σε μήκος τα 6 cm. Το σχήμα του είναι σχεδόν τετράγωνο με  γκριζωπό χρώμα, το οποίο «ξεθωριάζει στην ουρά και στη μύτη. Δύο εξέχουσες, μαύρες κάθετες γραμμές εμφανίζονται ακριβώς πίσω από τα βράγχια. Τρέφεται με μικρά καρκινοειδή, έντομα και σκουλήκια. Η «Μαύρη Φούστα Tetra» μπορεί να χάσει μερικώς  τον μαύρο χρωματισμό του  καθώς γερνά.

Στο ενυδρείο

Μία ομάδα τουλάχιστον έξι ατόμων θεωρείται απαραίτητη για τη συντήρησή τους στο ενυδρείο. Οι συνθήκες του νερού που χρειάζεται είναι:

Θερμοκρασία:  20-26 ° C , μαλακό νερό με pH μεταξύ 6,5 και 6,8 Σκληρότητα: 5-20 ° H

Το μαύρο τετρα είναι ένα παμφάγο ζώο θα φάει σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει στο στόμα του. Χομπίστες συχνά παρέχουν σ’ αυτό  ζωντανά τρόφιμα, όπως daphnia και προνύμφες κουνουπιών , καθώς και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως τα bloodworms . Κατάλληλες είναι και οι αποξηραμένες  νιφάδες.

Το είδος φθάνει στη σεξουαλική του ωριμότητα σε ηλικία περίπου δύο ετών.

Κολυμπά σε όλο το ενυδρείο, αλλά κυρίως στα μεσαία και ανώτερα στρώματα.

Μπορεί να διατηρηθεί με τα περισσότερα livebearers, danios, Rasboras, άλλα tetras, Corydoras ή μικρότερα Loricariids. Μπορεί επίσης να συμβιώσει να συμβιώσει με κιχλίδες νάνους. Καλό είναι να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με τιγράκια και αγγελόψαρα.

Σεξουαλικό διμορφισμό

Τα αρσενικά είναι αισθητά πιο λεπτά και λίγο μικρότερα από τα θηλυκά. Το αρσενικό έχει επίσης πιο αιχμηρά τα ραχιαία και πρωκτικά πτερύγια από το θηλυκό.

 

Αναπαραγωγή

Δημιουργούμε ένα ενυδρείο ωοτοκίας το οποίο θα φωτίζεται αμυδρά και θα περιέχει συστάδες από πλατύφυλλα φυτά όπως java βρύα, τα οποία θα δώσουν στα ψάρια τη δυνατότητα να εναποθέσουν  τα κολλώδη αυγά τους. Θα μπορούσατε επίσης να καλύψετε τη βάση του ενυδρείου με κάποιο είδος ματιών. Τα αυγά θα μπορούν έτσι να πέσουν μέσα από αυτό το πλέγμα , και οι ενήλικες δεν θα μπορούν να τα φτάσουν.

Όταν τα θηλυκά είναι αισθητά γεμάτα με αυγά και τα αρσενικά εμφανίζουν καλύτερα τα χρώματά τους, επιλέξτε το παχύτερο θηλυκό και το καλύτερο σε χρώμα αρσενικό και μεταφέρετέ τα στο ενυδρείο αναπαραγωγής. Το ζευγάρι αναπαράγεται συνήθως το επόμενο πρωί. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 18-36 ώρες. Αρχικά πρέπει να τρέφονται με εγχυματικά και στη συνέχεια με τροφές  microworm ή γαρίδες άλμης nauplii .

Η διάρκεια ζωής αυτού τα ψαριού κυμαίνεται μεταξύ  3 - 5 ετών.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.seriouslyfish.com
  2. Βικιπαίδεια
  3. https://www.fishlore.com

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode