Αδηφάγος

2017-01-19 18:53

Αδηφάγος

Αδηφάγος

 Το όνομά του σημαίνει «αυτός που τρώει τα πάντα» Πρόκειται για σαρκοφάγο θηλαστικό μήκους έως 1μ. και βάρους έως 25 κιλά. Διαθέτουν πυκνό τρίχωμα το οποίο είναι περιζήτητο για ρουχισμό.

Ο αδηφάγος είναι νυχτόβιο ζώο, χτίζει τις φωλιές τους πάνω σε δέντρα ή σε απότομους βράχους.

Η τροφή του αποτελείται από ποντίκια, λαγούς , κουνέλια σκίουρους κ.α . Όμως οι αδηφάγοι γενικώς προτιμούν να τρέφονται με θνησιμαία, κάτι που τους εξοικονομεί ενέργεια, επειδή δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν. Επειδή ο αδηφάγος τρέφεται συχνά με θνησιμαία, έχει αναπτύξει ιδιαίτερες κρανιακές και οδοντικές δομές έτσι, ώστε να μπορεί να θραύει οστά και να διαχειρίζεται την σάρκα του πτώματος, ακόμη και αν αυτό έχει παγώσει, κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την επιβίωσή του στις αντίξοες συνθήκες των ενδιαιτημάτων του. Τα δόντια του είναι τόσο ισχυρά που, πρακτικά, μπορούν να συνθλίψουν κάθε μεγάλο οστό των ενηλίκων οπληφόρων θηλαστικών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το παχύ στρώμα χιονιού επιτρέπει στους αδηφάγους να στραφούν σε μεγαλύτερα θηράματα, ή να τρώνε τροφή αποθηκευμένη από το καλοκαίρι. Η αποθήκευση της τροφής γίνεται σε τρύπες σκαμμένες στο έδαφος ή σε κουφάλες δένδρων.

Οι αδηφάγοι είναι μοναχικά ζώα, με τα αρσενικά και τα θηλυκά να βρίσκονται μαζί μόνον κατά την αναπαραγωγική περίοδο, για λίγες μόνον ημέρες, ενώ το σύστημα ζευγαρώματος φαίνεται να είναι πολυγαμικό.  Εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο, οι θηλυκές δεν ανέχονται την παρουσία αρσενικών στον ζωτικό τους χώρο και γίνονται έντονα επιθετικές, εάν κάποιο αρσενικό τις πλησιάσει. Γεννούν έως 3 μικρά που θηλάζουν για περίπου 2 μήνες.

Είναι επικίνδυνα ζώα και δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε μεγαλύτερα ζώα ή ακόμη και σε ανθρώπους αν νιώσουν ότι απειλούνται. Θα τα συναντήσουμε στη Σιβηρία, στον Καναδά, στην Αλάσκα και στην Αρκτική.

Σύμφωνα με μία σύγχρονη περιβαλλοντική μελέτη, μέχρι το έτος 2040 ο πληθυσμός των αδηφάγων θα έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη μείωση του χιονιού, ενώ από το 2050 και έπειτα πιθανόν οι φωλιές των ζώων να μην καλύπτονται καν από χιόνι.

Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 4-6 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται να ζήσουν και πολύ περισσότερο, συνήθως σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Βιβλιογραφία

1.       Εγκυκλοπαίδεια δομή

2.       https://el.wikipedia.org/wiki

3.       https://www.zougla.gr/perivallon/article/ke-o-adifagos-8ima-tis-iper8ermansis


Διαβάστε περισσότερα: https://www.petarismata.com/products/adifagos/

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode