Αγριόχοιρος

2016-09-06 23:24

Αγριόχοιρος

Το σώμα του είναι μήκους περίπου 1,5 μέτρου συμπιεσμένο στα πλευρά με κοντά πόδια και λεπτά πόδια. Στην άκρη του το ρόγχος φέρει ωοειδή χαυλιόδοντα πάνω στον οποίο βρίσκονται τα δύο ρουθούνια του ζώου. Η ουρά του είναι στενή και κρεμαστή. Τα μάτια είναι μικρά και τα αυτιά του σχετικά μεγάλα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 170-200 κιλά.

Δεν έχει ισχυρή όραση, αλλά όσφρηση και ακοή. Διαθέτει 44 δόντια με τα οποία είναι ικανό να διαμελίσει οτιδήποτε μπορεί να του είναι χρήσιμο. Το σώμα του μόνο τον χειμώνα είναι σκεπασμένο από ένα λεπτό στρώμα από γουρουνότριχες, ενώ το καλοκαίρι το στρώμα αυτό είναι πιο αραιωμένο. Στον τράχηλο φέρει χαίτη από χοντρές τρίχες. Όταν αγριέψει η ξαφνιαστεί , οι τρίχες της ράχης του σηκώνονται και είναι εντυπωσιακής ομορφιάς και αγριότητας.

Μπορεί να τρέχει γρήγορα, πράγμα που κάνει την ζωή των εχθρών του δύσκολη. Επίσης με το χοντρό και σκληρό σώμα του μπορεί να εισχωρεί μέσα πυκνούς θάμνους  εκεί όπου άλλα ζώα δεν μπορούν να περάσουν. Γίνεται επικίνδυνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα μικρά του ή όταν είναι τραυματισμένο όπου στήνει και ενέδρες. Έχουν σημειωθεί έως και θανάσιμοι τραυματισμοί κυνηγών από αγριόχοιρου.

Οι αγριόχοιροι ζουν κατά ομάδες  οι οποίες αποτελούνται από την μητέρα και τα μικρά των τελευταίων δύο ετών. Συχνά ενώνονται δύο ή περισσότερες ομάδες και σχηματίζουν κοπάδι. Αρχηγός της ομάδας ή του κοπαδιού είναι το γηραιότερο θηλυκό. Τα μικρά του κοπαδιού σχηματίζουν μια ομάδα επιτηρούμενη από τα θηλυκά από μια απόσταση, ενώ σε περίπτωση κινδύνου ειδοποιούνται από τους βρυχηθμούς του θηλυκού που τα επιτηρεί. Τα αρσενικά που είναι μεγαλύτερα των δύο ετών, σχηματίζουν μικρές ομόφυλες ομάδες ενώ τα γηραιότερα ζουν μόνα τους (μονιάδες). Επίσης συχνά γύρω από την ομάδα ειδικότερα την περίοδο αναπαραγωγής βρίσκονται ενήλικα αρσενικά τα οποία την ακολουθούν από μία σχετική απόσταση.

Οι ομάδες διατηρούν περιοχές επικράτειας και δεν τις εγκαταλείπουν όσο υπάρχει αρκετή τροφή εκεί. Οι περιοχές αυτές εκτείνονται ανάλογα με την επάρκεια τροφής για την συγκεκριμένη ομάδα και συχνά επικαλύπτονται με άλλες γειτονικής ομάδας. Η "σήμανση" της περιοχής επικράτειας γίνεται με το ξύσιμο ή την αποφλοίωση των κορμών των δέντρων. Η μετακίνηση της ομάδας για την τροφή γίνεται σε όλες σχεδόν της ώρες της ημέρας όταν δεν ενοχλείται, με συχνά διαλείμματα τις μεσημεριανές ώρες κυρίως. Όταν όμως ενοχλείται έντονα όπως στην περίοδο του κυνηγίου, γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε περιόδους με έλλειψη τροφής, η ομάδα μπορεί να διανύσει έως και 80 χιλ. Κατά την μακρά αυτή μετακίνηση η ομάδα σχηματίζει φάλαγγα, το ένα ζώο πίσω απ' το άλλο και είναι δύσκολη η καταμέτρησή τους από τα ίχνη.

 

 Την ημέρα κρύβονται στα δάση και το σούρουπο βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής. Είναι παμφάγοι, τρέφονται κυρίως με βελανίδια, ρίζες, βολβούς, έντομα, σκουλήκια, ερπετά, αβγά πουλιών και μικρά θηλαστικά. Ο τρόπος που ο αγριόχοιρος ξεχωρίζει το χώμα από την τροφή είναι εντυπωσιακός, καθώς σπάνια βρίσκουμε λάσπη στο στομάχι του! Τρέφονται επίσης και με ψοφίμια. Τα ψοφίμια είναι όμως συχνά πτώματα ζώων φορέων της τριχινιάσεως, ασθένειας που μεταδίδεται στον άνθρωπο, γι' αυτό το κρέας του αγριόχοιρου πρέπει να βράζεται καλά.

Όταν χορτάσουν κυλιούνται σε μια λακκούβα με λασπόνερο, πιθανόν για να ελευθερωθούν από παράσιτα.

Είναι είδος πολυγαμικό. Η περίοδος οργασμού ξεκινά στα τέλη Δεκεμβρίου και τελειώνει στα τέλη Ιανουαρίου. Η διάρκεια του οργασμού των θηλυκών είναι 48 ώρες. Όλη την περίοδο του οργασμού τα αρσενικά πλησιάζουν τις ομάδες των θηλυκών και τότε επιδίδονται σε άγριες μάχες, αν και όχι θανατηφόρες, για την επικράτηση των πιο ισχυρών αρσενικών τα οποία θα σχηματίσουν τα "χαρέμια" τους, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν έως 8 θηλυκά.

Η κυοφορία στις πρωτότοκες θηλυκές διαρκεί 114-130 ημέρες, ενώ στις ώριμες 133-140. Γεννούν από 3 έως 10 μικρά. Σε περιοχές ή σε περιόδους πολυκαρπίας με άφθονη τροφή, οι γεννήσεις είναι κατά μέσο όρο 6 μικρά, ενώ σε φτωχές περιόδους πολύ λιγότερα. Τα θηλυκά ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24. Με ευνοϊκές συνθήκες διατροφής είναι δυνατόν τα θηλυκά να έχουν οργασμό σε μικρότερη ηλικία.

Το θηλυκό απομακρυνόμενο απ' την ομάδα για την γέννα, κατασκευάζει υποτυπώδη φωλιά και γεννά. Τα μικρά τους γεννιούνται με ανοιχτά μάτια, μπορούν να σταθούν αμέσως όρθια και μέσα σε 15 μέρες είναι ικανά να αναζητήσουν μόνα την τροφή τους. Η μητέρα πάντως τα θηλάζει για τρεις μήνες.

Οι αγριόχοιροι κατά μέσο όρο ζουν είκοσι χρόνια. Συναντάται στην Ασία, στην Βορειοδυτική Αφρική και στα δάση της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα το συναντήσουμε στη Θράκη, στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και σπανιότερα στην Στερεά Ελλάδα.

Ο κυριότερος εχθρός του είναι ο κυνηγός, ενώ φυσικός εχθρός του είναι ο λύκος και για τα μικρά του ο αγριόγατος.

Βιβλιογραφία

1.       Εγκυκλοπαίδεια Δομή

2.       https://el.wikipedia.org

3.       https://www.gpeppas.gr/trixota/agrioguruno/agrioguruno.html

4.       https://www.ethnos.gr/thiramata

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode