Αγριόγιδο

2016-07-03 01:29

Αγριόγιδο

Απαντά σε ορεινές περιοχές της Ευρώπης περιλαμβάνοντας τις Άλπεις, τα Πυρηναία τα Καρπάθια, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τον Καύκασο ενώ τελευταία έχει απαχθεί και στον νότο και το βρίσκουμε και στην Νέα Ζηλανδία. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Rupicapra rupicapra και περιλαμβάνει 7 υποείδη.

Ανήκει στην οικογένεια των βοοειδών,  μοιάζει πολύ με την κατσίκα. Ζει σε αγέλες, χωριστά τα αρσενικά από τα θηλυκά πάνω στα ψηλά βουνά. (2.000 και 3.000 μέτρα ύψος) .  Όταν μπει η άνοιξη, αρχίζουν να ανεβαίνουν σε ψηλότερα σημεία του όρους και για να αποφύγουν τη μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι, αποτραβιούνται στις δροσερές περιοχές του βιότοπου.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα όρθια κέρατα που γέρνουν προς τα πίσω, στο πρόσωπό του κυριαρχεί το λευκό, ενώ το σώμα του είναι δυνατό, με χρώμα που ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Είναι, δηλαδή, ανοιχτόχρωμο καφέ κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι με κοντό τρίχωμα, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται μακρύ και παίρνει χρώμα σκούρο καφέ – σχεδόν μαύρο. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

 Τρέφεται κυρίως με διάφορα ποώδη φυτά και συμπληρωματικά με φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες.

Το ζευγάρωμα γίνεται τον μήνα Νοέμβριο. Ο «επικρατέστερος» αρσενικός μετά από ένα τελετουργικό που ενέχει βελασμούς και γρυλλίσματα, οσμές και πόζες θέλγει τη θηλυκιά που θα τον δεχτεί μόνο αν είναι σε οίστρο. Μετά από έξι μήνες το θηλυκό γεννά ένα μικρό.

Τα αρσενικά εγκαταλείπουν το κοπάδι της μητέρας τους σε ηλικία 2-3 χρόνων. Στην ηλικία των 8-9 ετών, που συμπίπτει με την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας, εγκαθίστανται στη δική τους επικράτεια. Ζουν μεμονωμένα εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής οπότε προσεγγίζουν τα θηλυκά της επικράτειάς τους.

Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην Πίνδο, στον Όλυμπο και στη Ροδόπη.

 Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως βρίσκεται μεταξύ των απειλούμενων ζώων της βαλκανικής χερσονήσου που σημαίνει πως το κυνήγι του απαγορεύεται. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε  πως υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες αρκετοί οργανώνουν κυνήγι αγριόγιδου.

Βιβλιογραφία

 

1.      Εγκυκλοπαίδεια Δομή

2.      https://www.arcturos.gr/animals/agriogido/

3.      https://dasarxeio.com/2014/09/03/758-4/

4.      https://www.eosartas.gr/index.php/endiaferon/109-agriogido-rupicapra-rupicapra-balcanica

5.      https://el.wikipedia.org/ 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode