Anostomus, anostomus

2014-01-13 17:08

Anostomus, anostomus

Anostomus anostomus

 

Τα Αnostomus anostomus ανήκουν στην οικογένεια Anostomidae της τάξεως των Σαλμονίδων. Η καταγωγή του είδους προέρχεται από Νότια Αμερική των περιοχών Κολομβίας, Γουιάνας και Βενεζουέλας. Υπάρχουν και άλλα υπογένη των anostomus, τα οποία δεν είναι πολύ διαδεδομένα στο χώρο του Ενυδρείου και γι’ αυτό δεν θα ασχοληθούμε μ’ αυτά.

Όταν βρίσκεται στη φύση ζει σε απότομες βραχώδεις όχθες και ρηχά σημεία των ποταμών με αρκετά γρήγορη ροή.

Προτιμά να κολυμπά στον πυθμένα του ενυδρείου έχοντας μία χαρακτηριστική στάση με το κεφάλι προς τα κάτω, όχι μόνο στην περίπτωση που ψάχνει για τροφή.

Αρέσκεται στο να τρέφεται με συστατικά που βρίσκονται κολλημένα στο κάτω μέρος των φύλλων των φυτών και γι’ αυτό το στόμα του είναι τοποθετημένο έντονα προς τα πάνω, σε τέτοιο σημείο, που αν χρειαστεί  να φάει κάτι από τον βυθό γυρίζει με την πλάτη προς τα κάτω για να μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του. Στη φύση τρέφεται με φύκια και μικρά ασπόνδυλα από τις επιφάνειες των βράχων.

Το μήκος αυτού του ψαριού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 18 εκατοστά. Το μέγεθός του και η ανάγκη του να βρίσκει κρυψώνες έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο. Παράλληλα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι του αρέσει να ζει σε ομάδες. (χωρίς όμως να αποκλείουμε και την δυνατότητα του να ζήσει μόνο του σε ένα ενυδρείο) Αν δε δεν υπάρχουν αρκετές κρυψώνες για όλα τα anostomus τα ψάρια αυτά γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά. Για μια ομάδα 10 ατόμων χρειάζεται ενυδρείο τουλάχιστον 400 λίτρων.

Η αναπαραγωγή του είναι δύσκολη μιας που όλα σχεδόν τα anostomus που υπάρχουν στο εμπόριο είναι πιασμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δεν ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Τα αρσενικά είναι συνήθως πιο λεπτά από τα θηλυκά.

Το ιδανικό ph για τα ψάρια αυτά είναι το 6-7,5 και η θερμοκρασία από 23-28 βαθμούς. Η σκληρότητα του νερού θα πρέπει να κυμαίνεται από 18-322 ppm

 

Ένα ιδανικό ενυδρείο γι’ αυτά είναι εκείνο που περιέχει πολλά φυτά, κρυψώνες με βράχους, καλό φωτισμό και αρκετή άλγη.

«Κατάλληλη τροφή για τα anostomus είναι η ζωντανή και η κατεψυγμένη, αλλά χρειάζεται παράλληλα και φυτικές τροφές όπως είναι το μαρούλι, το σπανάκι, το αγγούρι κλπ. Ένα ενυδρείο με πολλά φυτά και αρκετή άλγη είναι ιδανικό γι’ αυτά. Αν δεν υπάρχει αρκετή άλγη πρέπει να τα ταΐζουμε έξτρα με φυτικές τροφές και είναι προτιμότερο να μην έχουμε στο ίδιο ενυδρείο άλλα είδη που τρέφονται με φυτικές τροφές γιατί είναι σχετικά δειλό ψάρι και δεν προλαβαίνει να φάει. Μια καλή ιδέα είναι να βάζουμε το καλοκαίρι στον ήλιο έναν κουβά με πέτρες για να πιάνουν άλγη και μετά να τις τοποθετούμε στο ενυδρείο για να τρέφονται με αυτή.

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την λέξη ana που σημαίνει πάνω και stomus το στόμα.

Μπορεί να συμβιώσει με characids, loricariids, doradids  και άλλες κιχλίδες, καθώς και reophilic.      [1]

 

 


 

 



[1] Πηγή της κύρια ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την συγγραφή του κειμένου είναι από την ιστοσελίδα tsamisaquarium.gr/

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode