Αζαλέα

2017-03-13 21:04

Αζαλέα

Οι Αζαλέες είναι ενδημικά φυτά της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Σε άγρια μορφή μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλους θάμνους. Δύσκολα κανείς μπορεί να περιγράψει τις Αζαλέες. Κι αυτό γιατί μπορεί κάποιος να τις συναντήσει σε γλάστρες 20 εκατοστών ή σε πελώριο θάμνο ύψους 6 μέτρων! Υπάρχουν περισσότερα από 3000 είδη αυτού του φυτού. Γενικώς, τα λουλούδια της έχουν σχήμα τρομπέτας με το μέγεθός τους να ποικίλει από 2-10 εκατοστά. Θα τα βρούμε σε διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, πορφυρό, μωβ, άσπρο, άνθος με στίγματα ή δίχρωμο. Αυτά τα άνθη μπορεί να είναι εντελώς άοσμα ή να διαχέουν ένα λεπτό άρωμα.  Υπάρχουν αζαλέες που μπορεί να φυτευτούν στο χώμα και τον χειμώνα να είναι εκεί σαν αειθαλής θάμνοι. Υπάρχουν όμως και αζαλέες φυλλοβόλες. Ας σημειώσουμε ότι υπάρχουν και μερικά είδη Αζαλέας που ανθίζουν το Φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα μπορεί να συναντήσουμε άγρια Αζαλέα σε ρεματιές της Μακεδονίας και Θράκης. Η Ελληνική Αζαλέα παράγει μικρά μωβ άνθη και φτάνει τα 5 μέτρα σε ύψος.

Για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται όξινο χώμα. Σε αυτό βοηθά αν ρίξουμε πάνω από το έδαφος ξερά φύλλα τα οποία θα ανανεώνουμε μετά από κάθε λίπανση.

Όσον αφορά το πότισμα, οι Αζαλέες αγαπούν την υγρασία και ως εκ τούτου χρειάζονται τακτικό πότισμα. Υπάρχουν μερικοί κανόνες ποτίσματος οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις Αζαλέες μας σε άριστη κατάσταση: Πάρτε στα χέρια σας μία χούφτα από το χώμα της, αν αυτό γίνεται μπάλα και στη συνέχεια διαλύεται, τότε δεν χρειάζεται πότισμα, αν είναι ξερό το χώμα και δεν μπορεί να γίνει μπάλα, τότε ποτίστε αμέσως, αν το χώμα είναι λασπώδες, τότε θα πρέπει να αραιώσετε την συχνότητα του ποτίσματος.

Κλαδέψτε τις αζαλέες σας 2-3 φορές τον χρόνο (συνήθως το καλοκάιρι)  και αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Ας δούμε μερικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στην Αζαλέας και πως θα τα αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με το ανάλογα άρθρο του econews.gr

—Πτώση φύλλων
Το πιθανότερο είναι τα φυτά να υποφέρουν από υπερβολική ζέστη και έλλειψη νερού. Η σωστή αντιμετώπιση είναι το τακτικό πότισμα, ο ψεκασμός του φυτού με νερό που είναι απαλλαγμένο από ιόντα ασβεστίου και η μετακίνηση της γλάστρας σε πιο δροσερό σημείο.

—Κλειστά άνθη
Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην υπερβολική υγρασία που λαμβάνει το φυτό είτε μέσω του ποτίσματος, είτε μέσω των ρευμάτων αέρα ιδιαίτερα μετά το πότισμα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μειωθεί η συχνότητα ή/και η ποσότητα της άρδευσης.

—Κίτρινα στίγματα
Συνήθως αναφέρονται σε προσβολές από το άκαρι τετράνυχο. Χαρακτηριστικό συνοδευτικό σύμπτωμα είναι η παρουσία ιστών αράχνης στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η καταπολέμηση γίνεται με χρήση κατάλληλου ακαρεοκτόνου, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος και του γεωπόνου. Μια έξυπνη τακτική είναι ο πρότερος ψεκασμός σε μικρή επιφάνεια του φυτού, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν τοξική αντίδραση.

—Λευκές γραμμές στα φύλλα
Είναι σύμπτωμα προσβολής από φυλλορύκτη της αζαλέας, ο οποίος δημιουργεί στοές. Απαιτείται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο στην έναρξη της προσβολής.

—Μικρά φύλλα στην κορυφή και μη άνθηση του φυτού
Προφανώς απουσιάζει κάποιο θρεπτικό στοιχείο και χρειάζεται λίπανση. Το λίπασμα, ειδικά σε γλαστρικά φυτά, πρέπει να είναι υδατοδιαλυτό. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα για ανθοφορία και ανάπτυξη του φυτού.

Βιβλιογραφία

1.       Valentine.gr

2.       Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

3.       Econews.gr

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode