Beacon tetra (Hemigrammus ocellifer )

2014-01-21 16:58

beacon tetra (Hemigrammus ocellifer)

    Τα beacon tetra ή αλλιώς Hemigrammus ocellifer είναι όμορφα, ανθεκτικά και ειρηνικά ψάρια.  Προέρχονται από τα ήσυχα νερά του Αμαζονίου. Οι χαρακτηρισμοί που του δόθηκαν ως:  «αρχηγός» και «Tail Light Tetra », προέκυψαν από το φωτεινό ροζ σημείο γύρω από το μάτι του και από ένα άλλο κοντά στην ουρά του. Το σώμα του είναι ωοειδές σε σχήμα, και ασημί σε χρώμα. Η πλάτη είναι τοξωτή και το ραχιαίο πτερύγιο στέκεται ψηλά. Υπάρχουν δύο μαύρα στίγματα, ένα ακριβώς πίσω από το κάλυμμα των βραγχίων και ένα  άλλο στη βάση της ουράς. Μία ασημί-λευκή γραμμή διαγράφεται από το μάτι μέχρι την ουρά. Το άνω τμήμα της ίριδας είναι φωτεινό κόκκινο ενώ  υπάρχει και μία πορτοκαλί κηλίδα πάνω από το μαύρο στίγμα στη βάση της ουράς. Τα πτερύγια είναι διαφανή.

        Αν και το φυσικό περιβάλλον αυτών των ψαριών βρίσκεται στην Νότια Αμερική ή την κεντρική Αφρική σπάνια θα βρούμε στο εμπόρια beacon tetra πιασμένα από το ποτάμι. Οι περισσότεροι γόνοι έχουν παραχθεί σε δεξαμενές παραγωγής στην Αγγλία ή την Ανατολική Ευρώπη.

         Έχει μέγιστο μέγεθος 5 εκατοστά.  Ο «αρχηγός» μπορεί να ζήσει μέχρι και δέκα χρόνια, αν και ο μέσος όρος ζωής του βρίσκεται  πολύ πιο κάτω απ’ αυτό (3-5 χρόνια).

    Πρόκειται για τροπικό ψάρι, το οποίο χρειάζεται θερμοκρασία νερού γύρω στους  24̊ C (75̊ F). Το ιδανικό γι’ αυτό  νερό είναι μαλακό ή ελαφρώς όξινο (pH περίπου 6,8-7).

    Είπαμε ότι πρόκειται για τροπικό ψάρι, συνεπώς το ενυδρείο του θα πρέπει να είναι καλά φυτεμένο. Του αρέσει να ζει σε ομάδες, άρα μία ομάδα έξι ατόμων θεωρείται ιδανική για ένα ενυδρείο. Μπορεί να συμβιώσει με άλλα μικρού μεγέθους tetras και άλλα μικρά ψάρια όπως   Danios, White Cloud Mountain Minnows, Guppies, Rasboras, και τα περισσότερα barbs. Ακόμη μπορούν να συμβιώσουν και με τα γατόψαρα Corydoras, και με όλα τα άλλα μικρότερα loaches.

    Το beacon tetra κολυμπά και τρέφεται στη μέση του ενυδρείου.

Αναπαραγωγή

    Ο «αρχηγός» είναι εύκολο ψάρι για την αναπαραγωγή. Μπορούμε να διακρίνουμε το φύλο με το εξής τρόπο: Η κύστη των αρσενικών ψαριών μπορεί να φανεί καθαρά όταν το βάλουμε σε ένα ποτήρι που το χτυπά φως. Τα θηλυκά επίσης είναι πιο στρογγυλεμένα. Με μία καλή και σωστή διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει νιφάδες φυτικές, κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως προνύμφες κουνουπιών, γαρίδες άλμης και daphia και ικανοποιητικές γι’ αυτό συνθήκες του νερού μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Βέβαια, ένα ξεχωριστό ενυδρείο αναπαραγωγής διαστάσεων περίπου 18 "x 10" x 10 " είναι απαραίτητο σε αυτήν την διαδικασία. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει από 200 ως και 1000 αυγά! Μετά την ωοτοκία, οι γονείς πρέπει να αφαιρεθούν. Ο φωτισμός στο ενυδρείο πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Η εκκόλαψη των αυγών είναι γρήγορη. Παίρνει από μισή έως και δύο ημέρες. Τα μωρά στην αρχή θα πρέπει να τρέφονται με κρόκο αυγού για τις πρώτες 2-5 ημέρες και εγχυματικά και στη συνέχεια  με μικρά ζωντανά τρόφιμα.

Τα beacon tetra είναι επιρρεπή στην νόσο των ψαριών του γλυκού νερού.

Σημείωση: Αν θέλετε πραγματικά να το δείτε στις καλύτερες στιγμές του, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα ενυδρείο βιότοπο με τον εξής τρόπο: Χρησιμοποιήστε ένα υπόστρωμα με ποταμίσια άμμο και προσθέστε μερικά κλαδιά driftwood. (αν δεν μπορείτε να βρείτε driftwood  η κοινή οξιά είναι ασφαλής για  να χρησιμοποιηθεί, εάν στεγνώσει σχολαστικά αποφλοιωθεί). Λίγες χούφτες με αποξηραμένα φύλλα (και πάλι οξιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ή φύλλα βελανιδιάς τα οποία είναι επίσης κατάλληλα) θα ολοκληρώσουν  την φυσική αίσθηση. Αφήστε το ξύλο και τα φύλλα να χρωματίσουν  το νερό με ένα  χρώμα ελαφρύ παρόμοιο μ’ αυτό του τσαγιού. Η τακτική  αφαίρεση των παλαιών φύλλων και την αντικατάστασή τους κάθε λίγες εβδομάδες, ώστε να μην σαπίσουν ρυπάνουν το νερό θεωρείται απαραίτητη. Χρησιμοποιήστε αρκετά χαμηλό φωτισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες η πραγματική ομορφιά των ψαριών σίγουρα θα αποκαλυφθεί.

 

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.bettatrading.com.au/
  2. https://fish.mongabay.com
  3. https://www.seriouslyfish.com
  4. https://www.tropicalfishbreeder.co.uk
  5. https://www.fishlore.com
βιντεο:

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode