Black Phantom Tetra

2014-02-01 19:24

Hyphessobrycon megalopterus

Black Phantom Tetra

Αυτό το τέτρα κατάγεται από την Παραγουάη, τη Βολιβία και τη Βραζιλία. Όπως και με τα περισσότερα από τα κοινά tetras, θα το βρείτε δύσκολα  σε καταστήματα πιασμένο κατευθείαν από το φυσικό του περιβάλλον. Σχεδόν όλα τα ψάρια που εισέρχονται στο εμπόριο εκτρέφονται σε αγροκτήματα. Τα περισσότερα από αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Ανατολική Ευρώπη ή την Άπω Ανατολή.

Το μέγεθος αυτού του ψαριού φτάνει περίπου τα 4,5 εκατοστά. Ένα ενυδρείο 60cm Χ 37,5 εκατοστά x 30cm - 70  λίτρων είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει ένα μικρό κοπάδι από αυτά.

Συντήρηση

Το ενυδρείο που θα τα φιλοξενήσουμε πρέπει να προσομοιάζει με το φυσικό του περιβάλλον. Δεδομένου ότι κολυμπά σε πυκνοφυτεμένα τμήματα των ποταμών θα ήταν καλό να δημιουργήσουμε και εμείς ανάλογες συνθήκες στο ενυδρείο μας. Χρησιμοποιήστε ένα υπόστρωμα με ποταμίσια άμμο και προσθέστε μερικά κλαδιά driftwood αν δεν μπορείτε να βρείτε driftwood του επιθυμητού σχήματος, η κοινή οξιά την οποία στεγνώνουμε σχολαστικά και την  αποφλοιώνουμε είναι ιδανική. Λίγες χούφτες από αποξηραμένα φύλλα και πάλι οξιάς ή βελαμιδιάς  μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα οποία ολοκληρώνουν την φυσική αίσθηση. Αφαιρέστε τα παλιά φύλλα αντικαταστήστε τα κάθε λίγες εβδομάδες, ώστε να μην σαπίζουν και ρυπαίνουν το νερό. Χρησιμοποιήστε αρκετά χαμηλό φωτισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες θα αναπτύξουν τα «Φάντομ»  πιο έντονα τον  χρωματισμό τους. (Μπορούμε να επιλέξουμε γι’ αυτό το είδος τα φυτά Echinodorus καθώς και διάφορα  επιπλέοντα υδρόβια  φυτά).

 

Συνθήκες νερού

Θερμοκρασία: (22-28 ° C)

pH: 6.0-7.5

Σκληρότητα: 2-20 ° H. Κάπου προς το κατώτερο άκρο αυτής της κλίμακας είναι το καλύτερο.

Διατροφή

Θα δεχτούν εύκολα οτιδήποτε τους προσφέρεται. Υψηλής ποιότητας τροφή σε φυλλαράκια και περιστασιακά ζωντανά ή κατεψυγμένα τρόφιμα όπως bloodworm , Daphnia και γαρίδες άλμης θα δυναμώσουν τους μικρούς μας φίλους.

 

Συμβίωση

Αυτά τα ψάρια είναι ζωηρά και ειρηνικά. Συνήθως κολυμπούν στο μέσο τμήμα του ενυδρείου και λίγο προς τα κάτω. Μπορούν να ταιριάξουν με  livebearers, danionins, Rasboras, με άλλα tetras ,Corydoras ή μικρότερα Loricariids. Μπορεί, επίσης, να διατηρηθούν με την πλειοψηφία των συνήθως διαθέσιμων gouramis και με κιχλίδες νάνους. Προφανώς, δεν είναι ασφαλή  με τα μεγαλύτερα είδη που μπορεί να το δουν ως τροφή. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι  τα αρσενικά έχουν την τάση να υπερασπίζονται την εδαφική τους περιοχή. Μερικές φορές ανταλλάσσουν χτυπήματα που μπορεί να σχίσουν ελαφρώς τα πτερύγιά τους, αλλά αυτή η βλάβη επουλώνει γρήγορα.

Τα «Φάντομ» πρέπει να τοποθετούνται σε μια ομάδα τουλάχιστον 6 από ατόμων, κατά προτίμηση 10 ή περισσότερο μιας που πρόκειται για σμηνόψαρα.

Σεξουαλικός διμορφισμόΣ

Τα αρσενικά αναπτύσσουν μυτερό, ραχιαίο πτερύγιο, καθώς ωριμάζουν.  Τα θηλυκά έχουν κοκκινωπό χρώμα στα θωρακικά τους πτερύγια

Αναπαραγωγή

Για την αναπαραγωγή το νερό πρέπει να είναι μαλακό και όξινο με ph 5.5 έως 6.5,σκληρότητα 1-5,και θερμοκρασία ελαφρώς ανεβασμένη. Ζωντανά τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού τους κατά την περίοδο προετοιμασίας Όταν τα θηλυκά είναι αισθητά γεμάτα με αυγά και τα αρσενικά εμφανίζουν καλύτερα τα χρώματά τους, επιλέξτε το παχύτερο θηλυκό και το καλύτερο σε χρώμα αρσενικό και μεταφέρετέ τα στο ενυδρείο ωοτοκίας το βράδυ. Θα πρέπει να αναπαράγονται το επόμενο πρωί. Ένα θηλυκό μαύρο φάντασμα τέτρα θα παράγει περίπου 300 αυγά. Σε κάθε περίπτωση, οι ενήλικες  τρώνε τα αυγά τους αν τους δοθεί η ευκαιρία και έτσι  πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 24-36 ώρες, με τα ιχθύδια να είναι έτοιμα για κολύμπι σε 3-4 ημέρες αργότερα. Θα πρέπει να τρέφονται εγχυματικά, μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να δεχθούν microworm ή γαρίδες άλμης nauplii . Σημαντικό: τα αυγά είναι επιρρεπή στο να προσβληθούν από μύκητα. Τα τυχόν μολυσμένα αυγά πρέπει να αφαιρεθούν έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί ο  μύκητας στα άλλα αυγά.

Η διάρκεια ζωής αυτών των ψαριών κυμαίνεται από 5-8 χρόνια.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://en.wikipedia.org
  2. https://www.seriouslyfish.com
  3. https://www.tropical-fish-friends.com
  4. https://www.fishlore.com
  5. https://www.tropicalfishkeeping.com

βίντεο:

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode