Blind tetra

2014-02-10 21:34

   

    Το είδος αυτό προέρχεται από το Μεξικό όπου κολυμπά σε βαθιά υπόγεια ρεύματα και σε σπήλαια του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής .Φτάνει σε μέγιστο μήκος τα 12 cm , έχει το  τυπικό σχήμα ενός ψαριού της οικογένεια characin, με αξιοσημείωτο, μονότονο χρωματισμό, ροζ-λευκό στο σώμα.

    Είναι πολύ γνωστό για την τυφλή παραλλαγή του. Αυτή η παραλλαγή που θα την αναλύσουμε παρακάτω κάνει τους «μεξικάνους» αρκετά δημοφιλής στους χομπίστες του ενυδρείου. Προερχόμενο από υποτροπικό κλίμα, προτιμά νερό ph 6.0-7.8  , με σκληρότητα μέχρι 30 dgh, και θερμοκρασία από 20 έως 25 ° C. Το χειμώνα, μεταναστεύει σε θερμότερα νερά. Η φυσική διατροφή του αποτελείται από καρκινοειδή, έντομα και σκουλήκια, αν και στην αιχμαλωσία είναι παμφάγα.  

 

  • Α. mexicanus:  διάσημο ως "τυφλή σπηλιά τετρα".  Τα ψάρια στην παραλλαγή αυτή έχουν χάσει την  όρασή τους, ακόμα και τα μάτια τους. Αυτά τα ψάρια μπορούν , ωστόσο, να βρουν το δρόμο τους βάση των πλευρικών γραμμών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της πίεσης του νερού. Έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη την οσφρητική αίσθηση και την γεύση η οποία είναι επεκταμένη σε όλο το κεφάλι! Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ψάρια αυτά γεννιούνται με μάτια τα οποία σύντομα απαλείφονται!! Όντας τυφλά όταν τοποθετούνται  σε ένα διαφορετικό περιβάλλον , κολυμπούν αρχικά γύρω-γύρω και πολύ γρήγορα για να συγκεντρώσουν πληροφορίες κατασκευάζοντας στη μνήμη τους τον νέο " χάρτη " πλεύσης.

Στο ενυδρείο

Η «τυφλή σπηλιά τετρα» είναι ένα αρκετά ανθεκτικό είδος. Η έλλειψη της όρασης δεν εμποδίζει την ικανότητά τους να τραφούν. Προτιμούν υποτονικό φωτισμό με ένα βραχώδες υπόστρωμα, όπως χαλίκι, που μιμείται το φυσικό τους περιβάλλον. Γίνονται ημι-επιθετικά, καθώς γερνούν. Είναι σε θέση να αποθηκεύσει τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια ως λίπος, επιτρέποντάς του να ασχοληθεί με παράτυπες προμήθειες τροφίμων πιο αποτελεσματικά. Ο Δαρβίνος είπε πως η απώλεια της όρασης σε ορισμένα είδη όπως αυτό, επηρεάζει άλλες αλλαγές όπως η αύξηση του μήκους των κεραιών ως αποζημίωση για την τύφλωση.

Χωρίς αμφιβολία το «τετρα σπήλαιο» θεωρείται ως μία απόδειξη «κατά» της θεωρίας της εξέλιξης. Ένα επιχείρημα υποστηρίζει ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της " αποκέντρωσης", δείχνει δηλαδή μια εξελικτική τάση μείωσης της πολυπλοκότητας. Η εξέλιξη μπορεί συνεπώς να τείνει και προς την απλότητα, αν αυτή ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του.

Συμβίωση:

Μπουένος Άιρες Tetra , γατόψαρα Corydoras , Danios , Μεγάλα Tetras , Mollies , platies , Plecostomus , Serpae Tetra , Silver Dollar , Silver Tip Tetra, Swordtails είναι κατάλληλα ψάρια για συντροφιά. Συμβίωση με μικρότερα tetra και guppies είναι απαγορευτική διότι οι «μεξικάνοι» είναι επιθετικά ψάρια αν και αόμματα!

Αναπαραγωγή

 

Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και πιο διογκωμένα , ιδίως  όταν είναι φορτωμένα με αυγά . Δεν υπάρχει καμία διάκριση ή διαφορά χρώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν κάποιος θελήσει να τα αναπαράγει στο ενυδρείο θα πρέπει να ξεκινήσει με μια ομάδα περίπου 6 ατόμων αφήνοντάς τα ελεύθερα να επιλέξουν τους μεταξύ τους συνδυασμούς . Οι γονείς θα πρέπει να διαχωριστούν και να ταϊστούν με ζωντανά τρόφιμα πριν από την ωοτοκία . Μια πτώση στην θερμοκρασία του νερού μπορεί να προκαλέσει την αναπαραγωγή. Μέχρι εκατό αυγά μπορούν να διασκορπιστούν σε όλη τη δεξαμενή αναπαραγωγής . Οι γονείς θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά την ωοτοκία . Τα αυγά εκκολάπτονται σε μια-δυο μέρες.  Τα ιχθύδια θα είναι έτοιμα να τραφούν με γαρίδες άλμης και λεπτοαλεσμένα τρόφιμα νιφάδων μέσα σε μια εβδομάδα .
 

Οι «Μεξικάνοι» ζουν μέχρι 5 χρόνια
 

 

Βιβλιογραφία

  1. en.wikipedia.org
  2. https://tropicalfishandaquariums.com
  3. https://www.tropicalfishkeeping.com

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode