Congo tetra

2015-01-16 14:06

       

         Από την κεντρική λεκάνη του ποταμού Κονγκό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό της Αφρικανικής ηπείρου κατάγεται το ψάρι αυτό. Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα στο εμπόριο ψάρια εκτρέφονται στο εμπόριο στην Άπω Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.
        Είναι  δημοφιλές είδος των ενυδρειόφιλων λόγο ιριδιζόντων χρωμάτων που έχει το σώμα του ξεκινώντας με μπλε στο πάνω μέρος κόκκινο στη μέση, κίτρινο χρυσό και μπλε ακριβώς πάνω από την κοιλιά. Δεν είναι όμως αυτά φθορίζοντα χρώματα που το κάνουν αυτό το τέτρα να ξεχωρίζει, αλλά μάλλον το πτερυγίο της ουράς, το οποίο διακρίνεται από ένα γκριζωπό-βιολετί χρώμα με άσπρες άκρες. Τα αρσενικά φτάνουν τα 8,5 cm τα δε Θηλυκά τα 6 cm. Το αρσενικό είναι μεγαλύτερο με περισσότερα χρώματα,  με το ουραίο πτερύγιο και το ραχιαίο πτερύγιο να είναι πιο εκτεταμένο.

       Στο ενυδρείο, ζουν  πιο άνετα σε ένα ενυδρείο με χαμηλότερα επίπεδα φωτός. Τα όμορφα χρώματα του ουράνιου τόξου αυτού του ψαριού θα δείξουν επίσης καλύτερα σε χαμηλότερα επίπεδα φωτός. Αυτά τα ψάρια τρομοκρατούνται εύκολα από επιθετικούς συγκάτοικους και δυνατούς θορύβους. Ιδανικοί συγκάτοικοι γι’ αυτό είναι άλλα παρόμοια  tetras, rainbowfish, Corydoras, loricariids, Synodontis και διάφορα είδη ειρηνικών κιχλίδων όπως τα Pelvicachromis sp. ή Cleithracara.  Είναι φιλήσυχα ψάρια και χρειάζονται ένα μεγάλο ενυδρείο για να ευδοκιμήσουν και να αναπτύξουν  την πλήρη ομορφιά τους. Κάθε ενυδρείο μικρότερο από 30 γαλόνια δεν θεωρείται κατάλληλο. Οι συνθήκες νερού που χρειάζονται είναι  Σκληρότητα: 4-18 ° dGH Ph: 6.2 Θερμοκρασία: (75-81 ° F) 24-27 ° C

          Τα Κονγκό τέτρα συνήθως τρώνε όλα τα είδη τροφών. Η χρυσή τομή είναι υψηλής ποιότητας νιφάδες  καθημερινά,  και αραιότερα  γαρίδες άλμης ζωντανές ή κατεψυγμένες.
          Τα Κονγκό τέτρα διατηρούνται σε ενυδρεία με παρόμοιο μέγεθος και ιδιοσυγκρασία.

         Όποιος θέλει να ασχοληθεί με την αναπαραγωγή αυτού του ψαριού θα πρέπει να διαθέτει ένα μεγάλο ενυδρείο με τύρφη-φιλτραρισμένο νερό, και έντονο φωτισμό. Αν επιτευχθεί η αναπαραγωγή του, θα γεννήσει μέχρι 300 αυγά τα οποία θα πέσουν προς τα κάτω ανάμεσα σε πυκνά φυλλώματα που θα τα παρέχουμε. Τα ιχθύδια που θα εκκολαφθούν μετά από 48 ώρες θα είναι αρκετά μεγάλα για να τραφούν με γαρίδες άλμης.



 

Βιβλιογραφία

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Congo_tetra
  2. https://www.seriouslyfish.com/species/phenacogrammus-interruptus/

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode