Ember tetra

2016-01-14 22:48

  Το Hyphessobrycon amandae είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού της οικογένειας characin (οικογένεια Characidae) της τάξης Characiformes. Είναι εγγενές στη λεκάνη του ποταμού Araguaia της Βραζιλίας και ανακαλύφθηκε πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια .Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της μητέρας του εξερευνητή ψαριών Heiko Bleher, Amanda Bleher.

Αυτό το είδος είναι τυπικού σχήματος τέτρα αλλά αναπτύσσεται σε μέγιστο συνολικό μήκος περίπου 2 cm (0,8 in) . Τα περισσότερα παρουσιάζουν εντυπωσιακό πορτοκαλί και κόκκινο χρωματισμό με ήπια διαύγεια κοντά στο κοιλιακό τους πτερύγιο. Το μάτι τους αντικατοπτρίζει συχνά το χρώμα των ψαριών .

 Η διατροφή τους στη φύση αποτελείται από μικρά ασπόνδυλα και φυτά.

Αν και κάπως δύσκολο να τα βρείτε σε καταστήματα pet εντούτοις πολλοί χομπίστες τα διατηρούν σε ενυδρεία.

Στο ενυδρείο τα Tetras Ember θα πρέπει να διατηρούνται σε όξινο νερό με ρΗ κοντά 6,6, και παρόλο που στον εγγενή βιότοπό τους ζουν σε πολύ μαλακό νερό έχουν προσαρμοστεί αρκετά καλά σε ένα ευρύ φάσμα σκληρότητας (5-17 dGH). Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι μεταξύ 23-29 C (73-84 F). Ιδανικό ενυδρείο γι’ αυτά θεωρείται  ένα που  περιέχει ζωντανά φυτά, σκούρο υπόστρωμα βυθού και ανοικτό χώρο  για κολύμπι. Τα Tetras Ember πρέπει να διατηρούνται σε ομάδες τουλάχιστον 4-6 ατόμων .
Συμβιώνουν άνετα και  με άλλα tetras, όπως π.χ τα νέον.
Τα ψάρια αυτά κολυμπούν στο μεσαίο επίπεδο του ενυδρείου, και δεν τρέφονται από τον πυθμένα της δεξαμενής. Ως εκ τούτου, συνιστάται να διατηρούνται με άλλα ψάρια που ζουν στα χαμηλά (όπως τα  Corydoras), έτσι ώστε η τροφή που έχει  απομείνει στη συνέχεια να καταναλώνεται.
Τα Tetras Ember μπορούν  να τραφούν στην αιχμαλωσία με  μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των νιφάδων, κατεψυγμένων,  και ξηρά τροφή. Μικρά  ζωντανά τρόφιμα, όπως τα σκουλήκια και οι γαρίδες άλμης συνιστώνται επίσης.

Τα ενήλικα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από τα πιο έντονα χρώματα που διαθέτουν, ειδικά όταν είναι σε κατάσταση αναπαραγωγής, ενώ τα θηλυκά έχουν αισθητά πιο στρογγυλεμένο σώμα.

Όταν είναι σε καλή κατάσταση οι ενήλικες  αναπαράγονται συχνά και σε ένα ώριμο ενυδρείο είναι πιθανό μικροί αριθμοί του γόνου να εμφανιστούν  χωρίς κάποια  παρέμβαση.

Ωστόσο, εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση απαιτείται μια πιο ελεγχόμενη προσέγγιση.

Η διαδικασία αναπαραγωγής είναι η κοινή για όλα τα tetras. Βάζουμε μια  ομάδα απ’ αυτά ή ένα ζευγάρι απ’ αυτά σε ένα μικρότερο ενυδρείο που θα το γεμίσουμε με ώριμο νερό.

Θα πρέπει να υπάρχει πολύ χαμηλός φωτισμός και η βάση του ενυδρείου να  καλύπτεται με κάποιο είδος ματιών, έτσι ώστε τα αυγά να μπορούν να πέσουν μέσα απ’ αυτά, αλλά είναι αρκετά μικρά ώστε οι ενήλικες να μη μπορούν να τα φτάσουν.

Το νερό θα πρέπει να είναι από ελαφρά όξινο έως ουδέτερο σε ρΗ με μία θερμοκρασία προς το άνω άκρο του εύρους που προτείνεται παραπάνω.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί  παροχή οξυγόνωσης  για την σωστή κυκλοφορία του νερού.

Τέλος,  να σημειώσουμε ότι σε ένα καλά διατηρημένο και  πυκνοφυτεμένο ενυδρείο, αυτά τα tetras είναι γνωστό ότι μπορούν να ζήσουν δέκα χρόνια ή και περισσότερο.



βιβλιογραφία

 

1.      https://www.seriouslyfish.com/species/hyphessobrycon-amandae/

2.      https://en.wikipedia.org/wiki/Ember_tetra

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode