Hasemania nana Silver-Tipped Tetra

2014-01-18 20:38

Hasemania nana

Silver-Tipped Tetra

 

          Το ψάρι αυτό προέρχεται από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα το Sao Francisco στην απορροή του ποταμού, Minas Gerais, της Βραζιλίας.

          Ανήκουν στις Σαλμονίδες, αλλά δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό λιπώδες πτερύγιο που έχουν τα περισσότερα είδη αυτής της οικογένειας μεταξύ ραχιαίου και ουραίου πτερυγίου.

                    Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 5 cm. Πρόκειται για φιλήσυχο σμηνόψαρο. Πρέπει να διατηρείται σε ομάδες τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων με αναλογία ένας  αρσενικός για δύο θηλυκές. Η διάρκεια ζωής του φτάνει τα 4-5 χρόνια.

 Τα αρσενικά είναι πιο έντονα χρωματισμένα, ενώ τα θηλυκά πιο στρόγγυλα με μεγαλύτερο σώμα.

          Το σώμα τους έχει το χρώμα του χαλκού και τα πτερύγια στις άκρες έχουν χρώμα λευκό.

Μπορεί να συμβιώσει  με livebearers, danios, Rasboras, και άλλα tetras.  Ακόμη δεν θα έχει πρόβλημα στη συμβίωση με διάφορα Corydoras ή μικρότερα Loricariids. Μπορεί, επίσης, να διατηρηθεί με την πλειοψηφία των συνήθως διαθέσιμων gouramis καθώς και με κιχλίδες νάνους. Προφανώς, δεν θα πρέπει να συνδυάζεται  με μεγαλύτερα είδη που μπορεί να το δουν σαν τροφή.

          Χρειάζεται θερμοκρασία 21-26 βαθμούς κελσίου, αλλά αν θέλουμε να τα αναπαράγουμε πρέπει να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 27 με 28 βαθμούς. Το ph πρέπει να είναι σε τιμές από 6-7 και η σκληρότητα του νερού να είναι μέχρι και 15 dgh. Το σημαντικότερο όμως είναι η καλή οξυγόνωση του νερού από ένα καλό φίλτρο. Ο φωτισμός του ενυδρείου  πρέπει να είναι χαμηλός, και σ’ αυτό θα βοηθούσαν διάφορα επιπλέοντα φυτά όπως φύλλα δρυός.

Τρώει τα πάντα δίχως πρόβλημα.

          Η αναπαραγωγή του δεν είναι δύσκολη, αρκεί να διαθέτουμε ένα μικρό ενυδρείο με φυτά με λεπτό φύλλωμα για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους. Μεταφέρουμε εκεί το ζευγάρι το οποίο θα γεννήσει μέχρι 200 αυγά. Μετά την γέννα απομακρύνουμε τους γονείς και φροντίζουμε να υπάρχουν στο ενυδρείο infusoria για τις πρώτες μέρες και μετά ταΐζουμε με αρτέμια.

βιβλιογραφία

 

  1. www.seriouslyfish.com
  2. https://diszhal.info
  3. https://badmanstropicalfish.com
  4. https://www.tsamisaquarium.gr/

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode