Hyphessobrycon anisitsi

2014-02-25 19:27

Hyphessobrycon anisitsi (EIGENMANN, 1907)

Μπουένος Άιρες Tetra

    Hyphessobrycon: από την αρχαία ελληνική λέξη υπελάσσων (hyphesson), με την έννοια «του μικρότερου αναστήματος» anisitsi: το όνομά του για τον καθηγητή JD Anisits της Ασουνσιόν.

    Περνάμε τώρα στα χαρακτηριστικά αυτού του ψαριού: Ανήκει στην οικογένεια characidae, Το Μπουένος Άιρες Tetra αντλεί το όνομά του από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες. Η πόλη βρίσκεται στη δυτική ακτή του Ρίο ντε λα Πλάτα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Νότιας Αμερικής. Θεωρείται ποτάμι από μερικούς και κόλπος από άλλους, το Ρίο ντε λα Πλάτα σχηματίζεται από την ένωση του Παρανά και ποταμών της Ουρουγάη.
Εισάγονταν για μια σειρά ετών, από το Μπουένος Άιρες και έγιναν γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλή στους χομπίστες των ενυδρείων, λόγω της ανθεκτικότητάς τους  και την ευκολίας της φροντίδας τους. Σήμερα το είδος αυτό που διατίθεται στα πετ σοπ έχουν εκτραφεί όλα σε αιχμαλωσία, κυρίως από εκτροφεία της Φλόριντα.

 

        Συνθήκες νερού

    Αν θελήσουμε να ασχοληθούμε με το είδος αυτό στο ενυδρείο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις εξής συνθήκες:

    Θερμοκρασία: 16-28 C. Καλό είναι να μην διατηρούμε τις  σε θερμοκρασίες στα δύο άκρα αυτής της κλίμακας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

    pH: 5,5-8,5

    Σκληρότητα: 18-357 ppm

                                                    Διατροφή

    Πρόκειται για παμφάγο ζώο. Τρέφεται παρόλα αυτά  κυρίως με σκουλήκια, έντομα και ζωοπλαγκτόν, καθώς και με μικρότερες ποσότητες φυτικού υλικού.

    Στο ενυδρείο εύκολα τρέφεται, αλλά για την καλύτερη διατήρηση των χρωμάτων θα πρέπει να προσφέρουμε  τακτικά γεύματα με μικρά ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως bloodworm , Daphnia , και Artemia μαζί με καλής ποιότητας αποξηραμένες νιφάδες και κόκκους. Κάποιες από τις νιφάδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και φύκια στα συστατικά τους. Καλό είναι επίσης να παρέχουμε τακτικά μαρούλι και σπανάκι διότι τα ψάρια αυτά αρέσκονται ιδιαίτερα στην κατανάλωση φυτών.

                                                                    Συμπεριφορά και συμβατότητα

    Εάν ο χώρος του ενυδρείου δεν επαρκεί τότε συχνά εμφανίζει την τάση να δαγκώνει τα πτερύγια των συγκατοίκων του. Χαρακτηριστική επίσης συμπεριφορά του είδους είναι ότι τα αντίπαλα αρσενικά συνεχώς μάχονται μεταξύ τους διεκδικώντας τις «καρδιές» των θηλυκών.

    Πρόκειται για είδος που αρέσκεται να ζει σε ομάδες. Συνεπώς στο ενυδρείο θα πρέπει να τοποθετούμε πάντα έναν αριθμό τουλάχιστον 8-10 ατόμων.

    Εξαιτίας της υπερκινητικότητάς τους δεν πρέπει να συγκατοικεί με ντροπαλά, αργοκίνητα, ή μακρύπτερα ψάρια, όπως τα livebearers, και τις  κιχλίδες. Μπορούν να συμβιώσουν με callichthyid, loricariid και doradid γατόψαρα ή βενθικά anostomids και curimatids. Τα είδη  rainbowfishes και cyprinids είναι επίσης κατάλληλα.

                                                        Σεξουαλικός διμορφισμός

    Τα σεξουαλικώς ώριμα αρσενικά έχουν αισθητά πιο έντονα χρώματα, είναι πιο αδύνατα στο σώμα και σε μέγεθος μικρότερα από τα θηλυκά.

                                                                    Αναπαραγωγή

    Όταν είναι σε καλή κατάσταση οι ενήλικες μπορεί να αναπαράγονται συχνά χωρίς παρέμβαση.

    Ωστόσο, εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση απαιτείται μια πιο ελεγχόμενη προσέγγιση.  

    Βοηθητικός είναι ο πολύ χαμηλός φωτισμός και η κάλυψη του πάτου του ενυδρείου με κάποιο είδος ματιών έτσι ώστε τα αυγά να μπορούν να πέσουν μέσα, αλλά αρκετά μικρά έτσι ώστε οι ενήλικες να μη μπορούν να τα φτάσουν.  

    Εναλλακτικά, καλύπτουμε ένα μεγάλο τμήμα του ενυδρείου με πλατύφυλλα φυτά, όπως τα Taxiphyllum spp. ή με σφουγγαρίστρες ωοτοκίας.  

    Το νερό πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο έως και ουδέτερο με μία θερμοκρασία μέσα στην κλίμακα που προτείνεται παραπάνω.  

    Αεραντλία για την καλή οξυγόνωση του νερού πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται. Τα ενήλικα ψάρια που θα περιλαμβάνουν ένα ή δύο αρσενικά και πολλά θηλυκά μπορούν να εισαχθούν στο ενυδρείο ωοτοκίας και να αφεθούν εκεί έως ότου ανιχνευθούν αυγά (συνήθως το επόμενο πρωί).  

    Η ωοτοκία συνήθως συμβαίνει για 2-4 ώρες και μια θηλυκιά μπορεί γεννήσει μέχρι και  2000 αυγά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτά συνήθως επωάζονται σε 24-36 ώρες. Η αρχική τροφή τους  θα πρέπει να είναι τα Paramecium ή ξηρή τροφή αρκετά μικρή σε μέγεθος (5-50 micron) βαθμού, εισάγοντας Artemia  ναυπλίους , microworm , κλπ., όταν τα ιχθύδια είναι αρκετά μεγάλα για να τα δεχτούν.

    Τα anisitsi Μπουένος Άιρες Τετράς Hyphessobrycon είναι πολύ ανθεκτικά, και μπορούν να ζήσουν 5-6 χρόνια φτάνοντας σε μήκος έως και τα 7 εκατοστά.

    Διακρίνονται αμέσως από τον έντονο μαύρο «σταυρό» που σχηματίζεται στη βάση του πτερυγίου της ουράς ο οποίος είναι τονισμένος με κόκκινο χρώμα στο πάνω και κάτω μέρος του.  

    Το είδος αυτό ήταν για πολλά χρόνια  ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στο χόμπι του ενυδρείου. Η τάση τους όμως να τρώνε τα ζωντανά φυτά, έκανε πολλούς ανθρώπους που σήμερα  ασχολούνται με την καλλιέργεια φυτών στα ενυδρεία τους να μη τα προτιμούν.  



 

Βιβλιογραφία

  1. www.seriouslyfish.com
  2. animal-world.com
  3. freshaquarium.about.com

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode