Hyphessobrycon erythrostigma (Bleeding heart)

2014-01-17 14:19

Hyphessobrycon erythrostigma

(Bleeding heart)

          Η καταγωγή αυτού του ψαριού προέρχεται από τον Άνω Αμαζόνιο στην περιοχή του Περού. Προτιμούν ήσυχα νερά με πολλά φυτά για να μπορούν να κρύβονται και να φυλάσσονται από τους φυσικούς εχθρούς τους.

          Το όνομά του σημαίνει «Αιμορραγία στην καρδιά» εξαιτίας του κόκκινου χρώματος που μοιάζει να εκχύνεται από το σημείο της καρδιάς τους.

          Πρόκειται για σμηνόψαρα. Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 6 cm.

          Το ενυδρείο που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι φυτεμένο αλλά παράλληλα να διαθέτει και αρκετό ελεύθερο χώρο για κολύμπι. Μία ομάδα 8 ή και περισσότερων μελών θεωρείται απαραίτητη για το είδος.

          Μπορούν να συγκατοικήσουν άνετα με σκαλάρια, με corydoras,  characids, gasteropelecids, lebiasinids, μικρότερα  callichthyid ή loricariid γατόψαρα και μη αρπακτικά, μεσαίου μεγέθους κιχλίδες.

          Το νερό πρέπει να έχει ph 5,5-7 και σκληρότητα 10 dgh. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να κυμαίνεται από 24-27 βαθμούς κελσίου.

          Όπως σε όλα τα είδη που προέρχονται από τα «μαύρα» νερά του Αμαζονίου πολύ θετική θεωρείται η προσθήκη τύρφης στο ενυδρείο. Μία εναλλακτική λύση είναι η προσθήκη ξερών φύλλων βελανιδιάς που έχουν την ιδιότητα να αποβάλουν ουσίες που βελτιώνουν το νερό και του δίνουν μια καφέ απόχρωση.

          Τρώνε τα πάντα, από φυλλαράκι μέχρι και αποξηραμένες ή κατεψυγμένες τροφές.

          Η διάρκεια ζωή τους δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

          Τα θηλυκά είναι περισσότερο στρογγυλεμένα από τα αρσενικά, ενώ τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο ραχιαίο πτερύγιο από τα θηλυκά και εντονότερο χρωματισμό.

          Η αναπαραγωγή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση… Πληροφορίες που περιγράφουν την αναπαραγωγή των Hyphessobrycon erythrostigma μας λένε πως τα θηλυκά συνήθως απορρίπτουν ή δεν ανταποκρίνονται σε απόπειρες ζευγαρώματος από αρσενικά στην αιχμαλωσία.

 

βιβλιογραφία

  1. en.wikipedia.org
  2. www.seriouslyfish.com
  3. animaldiversity.ummz.umich.edu
  4. https://www.tsamisaquarium.gr


 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode