Hyphessobrycon pulchripinnis
(Lemon tetra)
Η καταγωγή αυτού του ψαριού προέρχεται από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τον ποταμό Rio Tapajios στην κεντρική Βραζιλία. Ζει σε ρηχά νερά και σημεία με αρκετά φυτά.
Στο εμπόριο σχεδόν όλα τα ψάρια εκτρέφονται σε αγροκτήματα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη ή την Άπω Ανατολή.
Είναι μικρόσωμο με το μέγεθός του να φτάνει μόλις τα 4-5 cm. Κινείται σε σμήνη και γι’ αυτό στο ενυδρείο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 8-10 απ’ αυτά . Το ενυδρείο μας επίσης θα πρέπει να διαθέτει κρυψώνες για να μπορεί να κρύβεται.
Το Lemon tetra είναι εύκολο στην φροντίδα του. Τρέφεται με φυλλαράκι, χρειάζεται θερμοκρασία 23-28 βαθμούς κελσίου, αλλά είναι αρκετά ανθεκτικό και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έως και 17 βαθμού κελσίου. Το νερό στο ενυδρείο θα πρέπει να είναι μαλακό κάτω από 10 dgh αλλά αντέχει και σε σκληρότητα από 2-20 dhg. Το ph θα πρέπει να βρίσκεται σε επίπεδα 5,5-7,5
Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε τα δύο φύλα, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα. . Μεγαλώνοντας τα αρσενικά αναπτύσσουν στην άκρη του εδρικού πτερυγίου μια πλατιά μαύρη γραμμή, η οποία στα θηλυκά λείπει τελείως ή είναι λιγότερο φανερή και έντονη.
Η αναπαραγωγή τους επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα. Αυτό που βοηθάει είναι η παροχή ζωντανής τροφής και η γνώση μας ότι τα ψάρια είναι τουλάχιστον 18 μηνών.
Το ζευγάρι πρέπει να μπει στο ενυδρείο από το βράδυ και αν ταιριάζει, θα ζευγαρώσει το επόμενο πρωί. Η διάθεση για ζευγάρωμα ενισχύεται αν μπορούμε να βάλουμε το ενυδρείο σε σημείο που να το χτυπούν οι πρώτες ακτίνες του ηλίου. Μετά το ζευγάρωμα πρέπει οι γονείς να απομακρυνθούν αμέσως από το ενυδρείο γιατί έχουν την τάση να τρώνε τα αυγά τους. Μετά από 20 μέχρι 28 ώρες βγαίνουν οι λάρβες και κρέμονται σε διάφορα σημεία των φυτών. Μόνο όταν αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα, δηλαδή μετά από τρεις έως έξι μέρες πρέπει να αρχίσουμε να τα ταΐζουμε με Cyclops- και Artemia- Nauplii.
Μπορεί να συνδυαστεί εύκολα μαζί με άλλα tetras, Corydoras ή μικρότερα Loricariids. Ακόμη ζει αρμονικά μαζί με διάφορα gouramis και κιχλίδες νάνους. Προφανώς δεν είναι ασφαλές με τα μεγαλύτερα είδη που μπορεί να το δουν ως ζωντανή τροφή.
Βιβλιογραφία