ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ TRACHEMYS SCRIPTA ELEGANS (ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΓΟΥΛΗ)

2018-05-16 11:17

Δύο είδη υδρόβια χελώνας πωλούνται στα ελληνικά pet shop:

yellow-bellied-slider-turtle-for-saleΚοινό όνομα : Yellow bellied turtle
Επιστημονικό όνομα : Trachemys scripta scripta
Μέγεθος Ενήλικο θηλυκό 20-30cm, ενήλικο αρσενικό 12,5-20cm
Μακροβιότητα : 20-40 χρόνια
Μέρος προέλευσης : Ανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α.

 

Κοινό όνομα : Red ear slidertortoice
Επιστημονικό όνομα : Trachemys scripta elegans
Μέγεθος Ενήλικο 30-35cm
Μακροβιότητα : 20-30 χρόνια, μπορεί να φτάσει έως 50 χρόνια
Μέρος προέλευσης :  Η.Π.Α. , κόλπος του Μεξικό

 

 

Οι νεροχελώνες Trachemys scripta elegans που πωλούνται στα pet shop δεν είναι είδος που ανήκει στην Ελληνική Φύση. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης γιατί είναι Αμερικάνικες. Ξεχωρίζουν από τις Ελληνικές νεροχελώνες γιατί δεν έχουν κόκκινο χρώμα στον λαιμό. Αν απελευθερωθούν είτε θα πεθάνουν είτε θα προκαλέσουν προβλήματα στις ντόπιες νεροχελώνες, εκτοπίζοντάς τις. Η απελευθέρωση ζώων ξένων προς το περιβάλλον μπορεί να διαταράξει πολύ σοβαρά την οικολογική ισορροπία. Σε πολλές χώρες, λόγω του τεράστιου προβλήματος που προκάλεσε η απελευθέρωσή τους έχει απαγορευτεί η εισαγωγή τους και η πώλησή τους.
Πριν αγοράσετε μια τέτοια χελώνα, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να την κρατήσετε δια βίου ή να βρείτε κάποτε κάποιον άλλον που να θέλει να την έχει. Θα μεγαλώσει αρκετά, θα ζήσει πολλά χρόνια, ποτέ βέβαια δεν θα γίνει τόσο μεγάλη όσο μερικές στεριανές χελώνες. Όμως η φροντίδα της δεν είναι και πολύ δύσκολη και δεν απαιτεί τεράστια ενυδρεία…

Τα ελληνικά είδη είναι η βαλτοχελώνα και η ποταμοχελώνα, όμως οι νεροχελώνες αυτές που πωλούνται στο εμπόριο, μεγαλώνουν γρηγορότερα και περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία, οπότε δυστυχώς εκτοπίζουν τις δικές μας. Όμως, δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαϊκό είδος, είναι ένα είδος που έρχεται από πολύ μακριά και δεν είναι καθόλου σωστό να δημιουργείς πρόβλημα στην πανίδα μιάς χώρας από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κάποιου ξένου είδους. Τέτοιες χελώνες πλέον συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχουμε βρεί τέτοιες χελώνες στη Σάμο, στην Πελοπόννησο και σε διάφορες ακόμα περιοχές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι την Αυστραλία έχουν φτάσει οι χελώνες αυτές και γι’αυτό βρίσκονται στη λίστα με τα 100 πιό εισβολικά είδη του κόσμου.

 

Τα χελωνάκια νερού δεν υπήρξαν ποτέ κατοικίδια ζώα αλλά μπορεί να θεωρηθεί όμως ότι είναι τα λιγότερο απαιτητικά από τα ζώα που έχουμε καταφέρει να «φυλακίσουμε». Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε ακραίες συνθήκες ζωής και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό για πολλές ημέρες. Το πιο δημοφιλές είδος νεροχελώνας στην Ελλάδα είναι... η χελώνα η «κοκκινομάγουλη». Τέτοιου είδους χελωνάκια πωλούνται στα pet shops, δυστυχώς όμως η ενημέρωση για τη σωστή φροντίδα τους είναι τραγικά ελλιπής, με εξίσου τραγικά αποτελέσματα. Συνήθως αγοράζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, μερικών μόλις μηνών και η διάμετρος του καβουκιού τους δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά. Οι έμποροι δε διστάζουν να πουλήσουν 2 και 3 ακόμα χελωνάκια αυτού του μεγέθους, δίνοντας στον ανυποψίαστο αγοραστή τη χαρακτηριστική «πισίνα - νησίδα» του μισού λίτρου νερού. Οι νεροχελώνες όμως ζουν πολύ, πάνω από 30 χρόνια. Για να απολαύσουν μια μακριά και υγιή ζωή, είναι ουσιαστικό να ζήσουν όσο πιο φυσικά γίνεται. Πολλά προβλήματα υγείας προέρχονται από κακές συνθήκες και ελλιπή φροντίδα.

Τα ακόλουθα σημεία είναι σημαντικά:
-Σωστή διατροφή και ποικιλία
-Ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό νερό στο μπορεί να κολυμπήσει.
-Φυσικό φως του ήλιου ή τεχνητό ηλιακό φως για τη ζεστη
-Προσεκτικός χειρισμός
-Ευσυνείδητη προσοχή στην καθαρότητα
-Παρατήρηση της γενικής υγείας τους και τακτική εξέταση.



-Μην βάζετε ποτέ πολλές μαζί, δεδομένου ότι μπορούν να είναι πολύ επιθετικές η μια προς την άλλη. Να τις παρατηρείτε στενά εάν εισάγετε νέα νεροχελώνα στη δεξαμενή.

-Το βάθος του νερού πρέπει να είναι περίπου όσο το πλάτος του κελύφους για τις νεαρές αλλά όχι βαθύτερο από 5 εκ. για τα νεογέννητα.

-Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να διατηρείται στους 24-26 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα μικρά και αναπτυσσόμενα ζώα και πρέπει να πέφτει περίπου 5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα υγιή, ενήλικα ζώα μπορούν να ανεχθούν τις φυσιολογικές θερμοκρασίες εντός σπιτιού.

 Μέγεθος: Στους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι σε μέγεθος σαν ένα δύευρω. Δηλαδή με μήκος καβουκιού γύρω στα 2 με 3 εκατοστά. Το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει στα 30 με 35 εκατοστά.


 

Συμπεριφορά
 

Οι χελώνες νερού είναι ζώα που εξημερώνονται εντελώς. Μπορούν να γίνουν αυτό που ονομάζουμε «κατοικίδια», με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν το έχουν όμως από τη φύση τους, όπως ο σκύλος ή η γάτα. Ακόμα κι αν έχετε ένα χελωνάκι από νεογέννητο και το ταΐζετε καθημερινά, δεν πρόκειται να εξημερωθεί, αν δεν περνάτε πολύ χρόνο μαζί του τακτικά.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρομάζετε τη χελώνα σας με το να προσπαθείτε συνεχώς να την πιάσετε. Μη σας κάνει εντύπωση αν κάποια στιγμή ακούσετε τη χελώνα σας να «φωνάζει»! Όταν τρομάζουν πολύ βγάζουν έναν χαρακτηριστικό ήχο σαν στριγγλιά.
Από τη φύση τους νιώθουν περισσότερη ασφάλεια μέσα στο νερό, γι αυτό και κάθε φορά που θα βρίσκεται έξω στη «στεριά» της και θα αντιληφθεί οποιαδήποτε κίνηση, θα βουτάει μέσα στο νερό. Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να πάψει να σας φοβάται και να ξεχωρίζει τους ιδιοκτήτες της από τους ξένους.
         Αυτό που χρειάζεται να κάνετε αν θέλετε να έχετε μια εξημερωμένη χελώνα, είναι κυρίως υπομονή. Μπορείτε να δοκιμάζετε να την ταΐζετε με το χέρι σιγά-σιγά, ή απλά να στέκεστε κοντά στο ενυδρείο και να την παρατηρείται, χωρίς να την ενοχλείτε. Χρειάζεται προσοχή, γιατί μια φοβισμένη χελώνα μπορεί να σας δαγκώσει ή να σας γρατζουνίσει με τα μυτερά νύχια της. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν την πιάνετε για να την σηκώσετε. Θα πρέπει να την κρατάτε από το καβούκι καλά και με τα δυο χέρια σας και να προσέχετε να μην είστε αρκετά κοντά στο στόμα της, υπολογίζοντας και το μήκος του λαιμού που είναι αρκετά μακρύς.
        Το καλοκαίρι μπορείτε να την αφήνετε στο έδαφος ή στο γρασίδι να περπατάει, αρκεί να έχετε εξασφαλίσει ένα μέρος όπου να μπορεί να βουτήξει στο νερό. Συνηθίζει την παρουσία των ανθρώπων και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες, όπου βλέπουμε αυτό το είδος χελώνας ν’ ακολουθεί το αφεντικό της κατά πόδας! Θυμηθείτε ότι από την άνοιξη και μετά που αυξάνουν οι βιορυθμοί της είναι περισσότερο επιδεκτική στην ανθρώπινη προσέγγιση κι άρα εξημέρωση. Στη διάρκεια του χειμώνα καλό θα είναι να την αφήνετε στην ησυχία της.




Διατροφή

Τα χελωνάκια νερού είναι σαρκοφάγα πλάσματα κι ως εκ τούτου χρειάζονται πολύ πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Όσο μεγαλώνουν, μπορούν να τρέφονται και με λαχανικά, όταν όμως είναι μωρά η πρωτεΐνη χρειάζεται καθημερινώς.
    Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ειδικές τροφές για χελώνες νερού, κυρίως γαριδούλες κι αποξηραμένα έντομα. Υπάρχουν όμως και σε μορφή ταμπλέτας ή μικρών στικ. Καλό είναι να δίνετε ποικιλία τροφών στα χελωνάκια σας.
Κάπου κάπου μπορούμε να δοκιμάσετε να τα δίνετε λαχανικά, όπως βρασμένο και ξεφλουδισμένο αρακά, καρότο, μαρούλι κλπ. Επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή τους με κρόκο και ασπράδι καλά βρασμένου αυγού, ψαχνό σε μικρά κομματάκια από καλά βρασμένο κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, χωρίς μπαχαρικά και αλάτι, καθώς και κονσέρβα τόνου σε νερό. 
     Σε περίπτωση που τα ταΐσετε κάτι που τελικά δεν το φάνε, καλό είναι να καθαρίζετε αμέσως το ενυδρείο, πριν σαπίσει η τροφή.
      Θα παρατηρήσετε ότι τους χειμερινούς μήνες τα χελωνάκια σας θα τρώνε πολύ λιγότερο απ’ ότι το καλοκαίρι ή κάποιες μέρες και καθόλου. Μη σας ανησυχήσει αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου ότι έχει αποθηκεύσει αρκετό λίπος για το χειμώνα, προκειμένου να πέσει σε χειμερία νάρκη αν χρειαστεί. Όσο μεγαλώνει, αυτό το φαινόμενο θα το παρατηρείτε όλο και περισσότερο.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χελώνα τρώει μόνο μέσα στο νερό, γι αυτό μην αφήνετε ποτέ τροφή στη «στεριά» της. Για να διατηρήσετε τη δεξαμενή καθαρή, ταίστε τις νεροχελώνες σε ξεχωριστό δοχείο – αυτό μπορεί να είναι ένα πλαστικό μπολ. Η θερμοκρασία του νερού σ’ αυτό το μπολ θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή της κύριας δεξαμενής. Αφού φάνε αφήστε τις στο δοχείο ταίσματος για 10 λεπτά ακόμα, ώστε να αδειάσουν το έντερο και την κύστη τους και να μην λερώσουν τη δική τους δεξαμενή. Πετάξτε το νερό και τα υπολείμματα φαγητού και στη συνέχεια καθαρίστε το δοχείο ταίσματος όπως περιγράψαμε πιο πάνω για τη δεξαμενή. Οι νεροχελώνες στη φύση, τρέφονται με ψάρια, βάτραχους, σκουλήκια, υδρόβια σαλιγκάρια και υδρόβια έντομα, διάφορες προνύμφες και υδρόβια φυτά. Προτεινόμενα φαγητά: σαρδέλα, αθερίνα, σαλιγκάρια, μύδια, χτένια, γάμπαρες, γαρίδες μικρές, σκουλήκια, βδέλλες, αγριοραδίκια, νεροκάρδαμο, λάχανο, λαχανικά, φρέσκα φρούτα, και αποξηραμένη γατοτροφή και σκυλοτροφή.
       Ένα κόκαλο από σουπιά μπορεί να τοποθετηθεί στη δεξαμενή διαβίωσης – θα αποτελέσει πηγή ασβεστίου για τις νεροχελώνες.

Καθορισμός φύλου- Διαχωρισμός φύλου
 

         Για να διακρίνετε αν η χελώνα σας είναι αρσενική ή θηλυκή, θα πρέπει να φτάσει στην ηλικία των 2-3 ετών τουλάχιστον. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ξέρετε αν το χελωνάκι των 3 εκατοστών που αγοράσατε από το pet shop είναι αρσενικό ή θηλυκό.
Κατά την ενηλικίωση, τα θηλυκά γίνονται μεγαλύτερα από τα αρσενικά, τα αρσενικά όμως έχουν μακρύτερη ουρά και πολύ πιο μακριά νύχια. Επίσης ο πρωκτός της θηλυκιάς βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο τέλος του καβουκιού της, σε σχέση με της αρσενικής που βρίσκεται προς το τέλος της ουράς.
Η χελώνα σας μπορεί να ζευγαρώσει από την ηλικία των 5 ετών και μετά. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αν αποφασίσετε να κάνετε αναπαραγωγή στο ενυδρείο και σίγουρα χρειάζεστε 2 ενυδρεία για να χωρίσετε το ζευγάρι σε περίπτωση εγκυμοσύνης της θηλυκιάς.

Οι αρσενικές νεροχελώνες Trachemys scripta έχουν επιμηκυμένες, λεπτές ουρές και επιμηκυμένα μπροστινά νύχια τα οποία χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν το θηλυκό κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Τα θηλυκά έχουν κοντά νύχια και κοντές ουρές και έχουν τη τάση να είναι κατά 20% μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θυληκές νεροχελώνες είναι πάντα μεγαλύτερες απο τις αρσενικές. Τώρα στο θέμα της σεξουαλικής ωριμότητας. Οι αρσενικές νεροχελώνες είναι ώριμες στα 2 με 4 χρόνια τους ενώ οι θυληκές στα 5 με 6, ενώ όταν είναι στην αιχμαλωσία μπορεί να είναι πολύ πιό γρήγορα ώριμη η θυληκή.

Κοινές ασθένειες
            

Μυκητίαση: Στη σάρκα τους εμφανίζονται άσπρα ή γκρίζα στίγματα. Η χελώνα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο. Ένας τρόπος για να ανακουφιστεί η χελώνα είναι να προσθέσουμε στο νερό της ¼ του φλιτζανιού μαγειρικό αλάτι για κάθε 20 λίτρα νερού . Στο ενυδρείου μπορούν να προστεθούν τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ενυδρεία τροπικών ψαριών. Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε σωστές θερμοκρασίες και UVB λάμπα για αντικατάσταση ηλιακής ακτινοβολίας.

  • Σήψη του κελύφους : Πολύ σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα είναι μαλακό ή σπογγώδης κέλυφος, αποχρωματισμός κάτω από το καβούκι, πιέζοντας to ελαφρώς στα μαλακά σημεία απελευθερώνεται ένα υγρό με πολύ άσχημη οσμή. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε τη χελώνα σε κτηνίατρο. Τα σάπια σημεία πρέπει να ψηθούν??, να αλειφτούν με αντιβακτηριδιακή κρέμα, και μετά από λίγες ώρες να ξεπλυθούν με ιώδιο. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για 14 μέρες. Όσο κρατάει η θεραπεία δεν έχουμε την χελώνα σε νερό, παρά μόνο λίγη ώρα για να ενυδατωθεί και κατά τη διάρκεια ταΐσματος. Η αρρώστια αυτή δημιουργείται συνήθως από κακή υγιεινή στο χώρο της χελώνας, έλλειψη βιταμινών και κακές θερμοκρασίες.
  • Πρήξιμο ματιών και μαλακό κέλυφος: Προκαλείται από κακή διατροφή και έλλειψη λάμπας UVB.Μέσα στο νερό πρέπει να υπάρχει μία πέτρα ασβεστίου σε συνδυασμό με την πολυβιταμίνη D3,  προσθέτουμε λάμπα UVB. Υπάρχουν κάποιες σταγόνες που μπορεί να απαλύνουν το πρόβλημα στα μάτια αλλά δεν αποτελούν τη λύση. Προκαλείται από κακή διατροφή και έλλειψη λάμπας UVB.
    Όσον αφορά τα μάτια θεραπευτικά μπορούμε να χορηγήσουμε διάλυμα για την οφθαλμική υγιεινή της χελώνας, κάνοντας χρήση με βαμβάκι πάνω στα μάτια της χελώνας μας,ακόμα και αρκετές φορές την ημέρα,ανάλογα πάντα με το πόσο έχουν μολυνθεί τα μάτια.
    Όταν μειωθούν οι εκκρίσεις και τα βλέφαρα μπορούν να κινηθούν ξανά,τότε θα τοποθετήσουμε το διάλυμα για μια μέρα ακόμα.
  • Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος : Οι χελώνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, ρινική καταρροή ή αφρώδη μύτη, πρησμένα μάτια και όταν επιπλέουν να στέκονται από τη μια μεριά. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία στο basking spot κατά 2-3 βαθμούς. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να την εξετάσει κατάλληλος κτηνίατρος.

 

Στέγαση

 

Εδώ ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα της υπόθεσης, καθώς όταν πάς σε ένα pet shop (στα περισσότερα τουλάχιστον) σου λένε: "Δεν θέλουν τίποτα το σημαντικό, μία χελωνιέρα θα πάρεις θα της δίνεις την τροφούλα της και όλα οκ!". Εννοείται οτι δεν είναι έτσι! Ισως χρειάζεται αρκετά περισσότερα απο ζωάκια που μπορεί να θεωρείτε πολυ πιό "δύσκολα". Η νεροχελωνίτσα χρειάζεται ένα ενυδρείο με την δυνατότητα προσθήκης ειδικών λαμπτήρων. Δηλαδή μιάς θερμαντικής λάμπας που θα κρατάει ζεστό το περιβάλλον της χελωνίτσας και μίας λάμπας UVB που χρειάζεται η χελωνίτσα σαν αντικατάσταση του ηλιακού φωτός. Θα μου πείτε: "Ρε φίλε αν και η χελωνίτσα θέλει 200€ για να μείνει εγώ τι θά κάνω!". Σωστό! Αλλά γι αυτό πρέπει να ενημερώνεστε πρίν να αποκτήσετε ένα ζωάκι. Βέβαια άν έχεις όρεξη μπορείς να το κάνεις πολύ πιό φθηνό το όλο ζήτημα. Επανερχόμενοι στο ζήτημα, ένα ενυδρείο 100 λίτρων μπορεί να στεγάσει το χελωνάκι για 2 με 3 χρόνια. Το χελωνάκι, θέλει το νερό του και ένα μεγαλούτσικο σημείο εύκολα προσβάσιμο στο οποίο θα πηγαίνει για να λιαστεί και να στεγνώσει. Στα μικρά χελωνάκια το νερό καλό θα ήταν να έχει βάθος 10-15 εκατοστά ενώ στα ενήλικα χελωνάκια μπορεί να είναι και πάνω απο 50 εκατοστά καθώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν χρησιμοποιήσετε φίλτρο και αναλόγως τί φίλτρο μπορεί να θέλει άλλαγμα νερού το ενυδρείο σας κατα μέσο όρο 1 φορά το μήνα, ενώ καλό θα ήταν κάθε εβδομάδα απλά να αλλάζετε μέρος του νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το νερό που θα προσθέσετε να είναι χλιαρό. Δηλαδή συνοπτικά, χρειάζεστε ένα ενυδρείο 100 λίτρων, φίλτρο, μία λάμπα θερμότητας και μία λάμπα ακτινοβολίας καθώς επίσης και την κατάλληλη διαρύθμιση ωστε να διαμορφώσετε τον χώρο στεριάς της χελωνίτσας. Εδώ να σημειώσουμε οτι άν χρησιμοποιήσετε χαλίκι (οπου θα πρέπει να το έχετε βράσει καλά για να μην κουβαλάει μικροοργανισμούς) να μήν είναι ψιλό για να μην το καταπιεί η χελωνίτσα και προσοχή στην δημιουργία στεριάς για να μην προεξέχουν μύτες και τραυματιστεί η χελωνίτσα. Να συμπληρώσω λέγοντας ακόμα οτι θα μπορούσατε για καλύτερες συνθήκες να χρησιμοποιήσετε και υγρό το οποίο να μετριάσει ή να αυξήσει την σκληρότητα του νερού που τοποθετείτε στο ενυδρείο (αναλόγως το νερό!).

Φτιάξτο μόνος!: Αν σας φαίνονται πολλά τα χρήματα, απλά φτιάξτε το μόνοι σας! Πηγαίνετε σε κάποιον που κάνει υαλοκατασκευές και παραγγείλτε το ενυδρείο στα μέτρα που θέλετε. Μετά πηγαίνετε να εξοπλιστείτε ψάχνοντας τις καταλληλότερες λύσεις για το ενυδρείο σας με φίλτρο, αντί για λάμπα θερμότητας ίσως κάποιον θερμοστάτη, μία λάμπα UVA-B. Είστε έτοιμοι και σας στοιχίζει σε πολλές περιπτώσεις πολύ λιγότερο απο ένα έτοιμο.

• Διατηρείτε τη νεροχελώνα σ’ ένα ευρύχωρο πλαστικό δοχείο με μήκος το λιγότερο 4-5 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του καβουκιού της και βάθος τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του καβουκιού της.
• Η νεροχελώνα χρειάζεται άφθονο καθαρό νερό. Γεμίστε το δοχείο μέχρι τη μέση. Μην το γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί οι νεροχελώνες σκαρφαλώνουν πολύ καλά, όσο μικρές κι αν είναι και μπορεί να βγουν και να βρεθούν σε χώρους όπου πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν.
• Στην μια άκρη του δοχείου πρέπει να υπάρχει μια νησίδα φτιαγμένη από επίπεδα λεία βότσαλα σταθερά στερεωμένα ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει, να βγαίνει από το νερό, να κάνει ηλιοθεραπεία και να στεγνώνει.
• Τοποθετήστε το δοχείο σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσα στο σπίτι. Μην το σκεπάσετε με πλαστικά ή γυάλινα καπάκια και σήτες, γιατί φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μαλακώσει σταδιακά το καβούκι της και να πεθάνει.
• Είναι απαραίτητο ή νησίδα να βρίσκεται στον ήλιο αρκετές ώρες τη μέρα. Το υπόλοιπο δοχείο όμως πρέπει να έχει σκιά ώστε να μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός της. Αν μείνει όλο το δοχείο στον ήλιο θα κινδυνέψει από θερμοπληξία.
• Αλλάζετε το νερό κάθε μέρα και καθαρίζετε το δοχείο. Το νερό δεν πρέπει να έχει χλώριο γιατί πρήζονται τα μάτια της. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε αντιχλωριωτικά ή να αφήσετε το νερό σε μια λεκάνη επί 12 ώρες πριν το βάλετε στην χελώνα για να εξατμιστεί.
• Τροφή: καθημερινά με γαρίδες ή ωμό ψάρι σε κομμάτια. Χρειάζεται αρκετή τροφή γιατί όταν πέσει σε χειμερία νάρκη τρέφεται από το λίπος της. Οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται στο βρώμικο νερό, στην ακατάλληλη ή ελλιπή διατροφή ή στην έλλειψη ηλίου.
• Αγγίζετε την νεροχελώνα μόνο όποτε είναι απαραίτητο. Πιάστε την απαλά αλλά σταθερά, αν φοβηθεί μπορεί να δαγκώσει. Μην πιέζετε το καβούκι της, μην την κρατάτε από τα πόδια ή την ουρά.
• Στις νεροχελώνες δεν αρέσει η παρέα. Αποφύγετε να βάλετε δύο ή περισσότερες νεροχελώνες στο ίδιο δοχείο. Θα δημιουργηθούν ανταγωνισμοί, στρες, και μπορεί τραυματισμοί.
• Το χειμώνα η νεροχελώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη, κοιμάται και δεν τρώει. Για ασφαλή χειμερία νάρκη η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι από 2Ο C ως 10Ο C. Το δοχείο σε σκιερό μέρος, προφυλαγμένο από τον βοριά και το χιόνι. Μην ενοχλείτε την χελώνα που βρίσκεται σε νάρκη.
• Αν η χελώνα είναι άρρωστη, τραυματισμένη, αδύνατη ή νεογέννητο δεν πρέπει να πέσει σε νάρκη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.


 

 

ΠΗΓΕΣ

  • ΜΙΑΦΥΣΗ -Διεθνές Δίκτυο
     

 

 

 

  • https://www.feeders.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-care-sheet/

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode