Paracheirodon herbertaxelrodi cardinal tetra (Black Neon Tetra)

2014-01-16 09:41

 

    Tο 1956  εισήχθη στο χώρο του hobby από τον dr. Herbert Axelrod (εξ’ ου και το όνομά του) την ίδια χρονιά. Zει στον ποταμό Orinoco. Μέσω του Rio Vaupes συναντάται βόρεια-βορειοανατολικά στον Rio Negro, στη Βραζιλία, ως την Δυτική Κολομβία.

    Ζει σε μεγάλα κοπάδια σε περιοχές της ζούγκλας που σκιάζονται από βλάστηση. Το νερό στο φυσικό του περιβάλλον είναι πολύ όξινο χρωματισμένο καφέ εξαιτίας της αποσύνθεση οργανικών υλών. (φύλων, τύρφης κλπ). Αρχικά πωλούνταν στο εμπόριο cardinal tetra πιασμένα από τη φύση, σήμερα όμως εκτρέφονται.

 

     Είναι ψάρι πολύ δραστήριο και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλο ενυδρείο για να μπορεί να κινείται άνετα.  

    Το μήκος του φτάνει τα 4 cm και ζει σε σμήνη. Ως εκ τούτου στο ενυδρείο μας θα χρειαστεί να αγοράσουμε 8-10 από αυτά.

    Χρειάζεται θερμοκρασία νερού 23-28 βαθμούς κελσίου, ph 5,5-7,5 και σκληρότητα νερού 2-15 dgh

    Τρέφεται με bloodworm , Daphnia και γαρίδες άλμης , μαζί με αποξηραμένες νιφάδες και κόκκους.

    Μπορεί να συμβιώσει με livebearers, danionins, Rasboras, και άλλα tetras. Επίσης με Corydoras ή μικρότερα Loricariids. Μπορεί, επίσης, να διατηρηθεί με την πλειοψηφία των συνήθως διαθέσιμων gouramis και των κιχλίδων νάνων. Προφανώς, δεν είναι ασφαλές με τα μεγαλύτερα είδη που μπορεί να το δον ως τροφή.

    Τα θηλυκά είναι περισσότερο στρογγυλεμένα στο κάτω μέρος από τα αρσενικά και λίγο μεγαλύτερα σε μήκος.

    Για την αναπαραγωγή, όταν τα θηλυκά είναι αισθητά γεμάτα με  αυγά τα αρσενικά εμφανίζουν καλύτερα τα χρώματά τους, επιλέξτε το παχύτερο θηλυκό και το καλύτερο σε χρώμα αρσενικό μεταφέρτε στο ενυδρείο αναπαραγωγής. Ένα ενυδρειάκι περίπου 18 "x 10" x 10 "σε μέγεθος είναι μια χαρά. Σε αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ χαμηλός φωτισμός και να περιέχει συστάδες από πλατύφυλλα φυτά για να μπορέσει η θηλυκιά  να καταθέσει κάπου τα αυγά της. Εναλλακτικά μπορούμε να καλύψουμε τη βάση του ενυδρείου με κάποιο είδος σήτας. Αυτή θα πρέπει να έχει τρυπούλες σε μέγεθος τότες ώστε τα αυγά να μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές, Παράλληλα όμως οι ενήλικες να μη μπορούν να τα φτάσουν. Το νερό πρέπει να είναι μαλακό και όξινο με ρΗ 5.5 έως 6.5, gH 1-5, με μια θερμοκρασία περίπου 75-80 ° F.   Εκεί θα πρέπει να αναπαράγονται το επόμενο πρωί.

    Επειδή οι ενήλικες έχουν την τάση να τρώνε τα αυγά τους θα πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό

    Τα αυγά 500 περίπου στον αριθμό εκκολάπτονται σε 24-36 ώρες, και τα ιχθύδια αρχίζουν να κολυμπούν 3-4 ημέρες αργότερα. Θα πρέπει να τρέφονται αρχικά με εγχυματικά για τις πρώτες λίγες μέρες, μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα για να δεχθούν microworm ή γαρίδες άλμης nauplii .

    Τα νεαρά ψάρια είναι φωτοφοβικά και για τις πρώτες μέρες θα πρέπει το ενυδρείο να έχει χαμηλό φωτισμό.

 

 

Βιβλιογραφία

 

  1. www.seriouslyfish.com
  2. https://www.tsamisaquarium.gr

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode