Paracheirodon innesi (Neon)

2014-01-16 21:34

 

Paracheirodon innesi

(Neon)

 

                Πρόκειται για μικρόσωμα ψαράκια μήκους μόλις 4 cm. Η καταγωγή τους προέρχεται από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα τον Αμαζόνιο.

Ζουν σε νερό με ουδέτερο ph 6-7,2 και σκληρότητα 15 dgh. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη  20-24 βαθμούς κελσίου.

            Ο ιδιαίτερος χρωματισμός τους τα κάνει περιζήτητα και έτσι όλοι οι χομπίστες θέλουν να τα έχουν στο ενυδρείο τους.

            Θα πρέπει όμως να προσέξει κανείς ότι πρόκειται για σμηνόψαρα με ελάχιστες ομάδες 8-10 ατόμων. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ζήσουν στο ενυδρείο μέχρι και δέκα χρόνια.

Μπορούν βα επιβιώσουν με ψάρια παρόμοιου μεγέθους όπως characids, gasteropelecids, lebiasinids, μικρότερα  callichthyid ή loricariid γατόψαρα και μη αρπακτικά, μικρού έως μεσαίου μεγέθους cichlids.

Τα neon κινούνται συνήθως στη μέση και σο κάτω μέρος του ενυδρείου, τρώνε τα πάντα δίχως ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά διότι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους μια μικρή εγκοπή, ενώ παράλληλα τα θηλυκά είναι πιο μεγάλα και πιο στρογγυλεμένα.

Όταν ένα neon αρρωστήσει θα πρέπει άμεσα να απομονώνεται για να μην μεταδίδει στα υπόλοιπα την ασθένειά του που σχεδόν πάντα είναι μεταδοτική.

                Για την αναπαραγωγή του χρειάζεται ένα μικρό ενυδρείο με χαμηλό φωτισμό και συστάδες από πλατύφυλλα φυτά για  να εναποθέσουν τα αυγά τους. Όταν κάποιο  θηλυκό είναι αισθητά γεμάτο με  αυγά τα αρσενικά εμφανίζουν καλύτερα τα χρώματά τους, επιλέξτε το παχύτερο θηλυκό και το καλύτερο σε χρώμα αρσενικό  και μεταφέρετε τα στο ενυδρείο αναπαραγωγής το βράδυ. Όταν η θηλυκιά είναι γεμάτη με αυγά τότε τα αρσενικά δείχνουν καλύτερα τα χρώματά τους.  Όταν γεννηθούν τα αυγά οι ενήλικες θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθούν. Αν παρελπίδα δεν εμφανιστούν αυγά μετά από μία ή δύο ημέρες τότε το ζευγάρι θα πρέπει αλλαχθεί με άλλο. Λόγω του μικρού μεγέθους των λαρβών του, απαιτούνται Infusorians, ή ανάλογες ζωντανές τροφές, για τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

 

               

Βιβλιογραφία

  1. https://www.tsamisaquarium.gr
  2. www.seriouslyfish.com
  3. https://www.amazonios.gr

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode