Rodwayi Hemigrammus

2014-02-20 10:21

  

  Το ψάρι αυτό ανήκει στην οικογένεια  Characidae. Προέρχεται από την Γουιάνα, το Σουρινάμ, την Γαλλική Γουιάνα, το Περού και τη Βραζιλία Μοιάζει σαν να το έχουν ψεκάσει με χρυσό εξ’ ου και “golden tetra” όπως είναι αλλιώς γνωστό. Το ότι φαίνεται χρυσό έχει μία εξήγηση:  Χρειάζεται μία εξειδικευμένη προστασία για το δέρμα του για να προστατευτεί απέναντι στο παράσιτο τριματώδους. Αυτό το ψάρι είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες από ό, τι πολλά από άλλα tetras, ειδικά σε παράσιτα του δέρματος. Το χρυσό χρώμα προέρχεται από την έκκριση μια ουσίας ονόματι «γουανίν» που εκκρίνεται από το δέρμα αυτού του τετρα για να το προστατεύσει έναντι αυτών των παρασίτων.

    Το όνομά του «Hemigrammus»  είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει «με μισή γραμμή,"

    Το μήκος του φτάνει τα 5,5 εκατοστά

Συνθήκες νερού

Θερμοκρασία: 24-28 ° C

pH: 5.5-7.0

Σκληρότητα: 1-12 ° H

        Διατροφή

    Θα δεχτούν εύκολα τα πάντα από φαγητό. Για την καλύτερη όμως κατάστασή τους σχετικά με την διατήρηση των χρωμάτων τους , πρέπει να τα προσφέρουμε τακτικά γεύματα  με μικρά ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως bloodworm , Daphnia και γαρίδες άλμης , μαζί με αποξηραμένες νιφάδες και κόκκους.

    Στο ενυδρείο μας, αν τα βρούμε στο εμπόριο, μπορούμε να διατηρήσουμε μία ομάδα από αυτά, έξι ή περισσοτέρων ατόμων. Δεν χρειάζονται πολύ φως. Μπορούμε συνεπώς να χρησιμοποιήσουμε επιπλέοντα φυτά για να μειώσουμε  το φως και αυτό θα τα βοηθήσει  να αισθάνονται περισσότερο άνετα. Δεν χρειάζονται τα φυτά ως εσωτερική διακόσμηση, μπορούν όμως να φυτευτούν γύρω-γύρω από τις πλευρές και στο πίσω μέρος , ώστε να κρατήσουμε  αρκετό ελεύθερο νερό για κολύμπι στο μπροστινό μέρος.

    Τα Gold Τετράς θεωρούνται λίγο πιο δύσκολα στο να αναπαραχθούν συγκριτικά με άλλα characins. Για κάποιο λόγο που δεν είναι γνωστό, οι απόγονοί τους έχουν την τάση να χάνουν το χρυσό χρωματισμό τους. Μπορεί επίσης να μην είναι χρυσού χρώματος στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Αυτό πιθανολογείται ότι συμβαίνει επειδή το χρυσό χρώμα δεν είναι φυσικό, αλλά αποτελεί μάλλον μια παθολογική κατάσταση. Συνήθως στα καταστήματα θα το βρούμε σε χρώμα  γκρι-ασημί.

.

Συμπεριφορά και συμβατότητα

    Μπορούν να συμβιώσουν μαζί με άλλα Νοτιοαφρικάνικη είδη, όπως Hemigrammus ή Hyphessobrycon, ψάρια «μολύβι», Apistogramma κιχλίδες νάνους, Corydoras και μικρά Loricariids. Σε μια πιο γενική  κοινότητα μπορεί να συνδυαστούν με τα μικρότερα Rasboras, barbs, Anabantoids και της Δυτικής Αφρικής νάνους  cichlids όπως Pelvicachromis .

Σεξουαλικός διμορφισμός

    Τα ενήλικα θηλυκά είναι πιο στρογγυλεμένα στην κοιλιά από τα αρσενικά. Το πρωκτικό πτερύγιο του αρσενικού έχει μία λευκή αιχμή, και περιέχει περισσότερο κόκκινο χρωματισμό από εκείνη του θηλυκού.

Αναπαραγωγή

            Για την αναπαραγωγή τους θα χρειαστούμε ένα ενυδρείο μικρού μεγέθους το οποίο θα διαθέτει χαμηλό φωτισμό και θα είναι φυτεμένο με πλατύφυλλα φυτά για να μπορούν τα ψαράκια να καταθέσουν εκεί τα αυγά τους. Το νερό πρέπει να είναι μαλακό (5,5-6,5 ph) και η θερμοκρασία ελαφρώς ανεβασμένη από την συνήθη.

        Όταν τα θηλυκά είναι αισθητά γεμάτα με αυγά και τα αρσενικά εμφανίζουν καλύτερα τα χρώματά τους, επιλέξτε το παχύτερο θηλυκό και το καλύτερο σε χρώμα αρσενικό και μεταφέρετέ τα  στο ενυδρείο ωοτοκίας το βράδυ. Αυτά θα γεννήσουν το επόμενο πρωινό.

       Οι ενήλικες τρώνε τα αυγά τους γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται από το ενυδρείο αναπαραγωγής το ταχύτερο δυνατό. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 24-36 ώρες, και τα ιχθύδια είναι ικανά να κολυμπήσουν 3-4 ημέρες αργότερα. Θα πρέπει να τρέφονται αρχικά με εγχυματικά μέχρι να μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες τροφές όπως microworm ή γαρίδες άλμης nauplii .

            Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής για τα Hemigrammus rodwayi είναι 3 έτη.

 


 

Βιβλιογραφία

  1. https://animal-world.com
  2. https://www.seriouslyfish.com
  3. https://www.thatpetplace.com
  4. https://www.aqua-fish.net
  5. https://www.tropicalfishkeeping.com

βίντεο:

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode