Βέλγικο Μαλινουά (malinoi)

2016-12-04 19:58

Τι είναι το βέλγικο Μαλινουά

 

Κάποιος τα χαρακτήρισε Φεράρι των σκυλιών. Ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο να πει πως δεν υπάρχει κάτι ανώτερο να αντιπαραθέσει σε σχέση με την απόκτηση κάποιας άλλης ράτσας σκυλιών. Γιατί; διαθέτει μοναδικά προσόντα τα οποία τον κάνουν ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες φυλές σκύλων και τον κατατάσσουν στην κορυφή της επιλογής ενός σκύλου συντροφιάς αλλά και ενός τέλειου φύλακα. Η προσωπικότητά του, οι αθλητικές του ικανότητες, το θάρρος του, η εξυπνάδα του και η απόλυτη αφοσίωση που δείχνει στην ανθρώπινη οικογένειά του είναι η χρυσή «συνταγή» που χαρακτηρίζει το Μαλινουά, γι’ αυτό δικαιωματικά πήρε το παρατσούκλι «Η Φεράρι των σκύλων».

Ο Βελγικός Μαλινουά είναι ένα πολύ έξυπνο σκυλί. Μαθαίνει εύκολα και με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να διαμορφώσει ένα άριστο χαρακτήρα. Αυτά τα σκυλιά έχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας και τους αρέσει πάρα πολύ η εξάσκηση. λόγω όλων των παραπάνω, στις μέρες μας χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα σκυλιά στην αστυνομία, στο στρατό, στην πυροσβεστική για διασώσεις και γενικά όπου αλλού υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις.

              Είναι πολύ εργατικά σκυλιά και έχουν την τάση να βελτιώνονται. Λατρεύουν να τρέχουν και τους αρέσουν οι βόλτες με υψηλό βαθμό δυσκολίας όπως περίπατοι σε αναβάσεις κλπ. Αν σας αρέσει το τζόκινγκ τότε βρήκατε το άλλο σας μισό. Τα πάνε καλά με το να είναι σε μια περιφραγμένη περιοχή όπως η αυλή αλλά καλό θα ήταν να έχετε υπόψη όλα τα παραπάνω και να μην του παρέχετε απλά ένα χώρο να κινείται ελεύθερα και να είναι απλά άνετος.

             Τα μαλινουά λατρεύουν την οικογένεια αλλά είναι συγκρατημένα απέναντι στους ξένους. Αγαπούν τα παιδιά αλλά όπως και για άλλες ράτσες αυτού του μεγέθους σας προτείνουμε να υπάρχει μια επίβλεψη όταν παίζουν μαζί γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό άθελα τους φυσικά. είναι πολύ υπάκουα αν εκπαιδευτούν σωστά και είναι πάντοτε σε επιφυλακή. Πράγμα που τους κάνει καταπληκτικούς φύλακες.

            Αυτή η ράτσα σκύλων είναι μπορεί να σας δώσει πάρα πολλά, αρκεί βέβαια να πάρει και από εσάς πράγματα. Να είστε σίγουροι πως να παραμελήσετε ένα τέτοιο σκυλί θα βρει τρόπους να διοχετεύσει την ενέργεια του με τον να σας ανοίξει μια τρύπα στο στρώμα σας για παράδειγμα. Η επιλογή είναι δική σας!

Γνωριμία με τον Βελγικό ποιμενικό
 

Οι Βελγικοί Ποιμενικοί Σκύλοι αποτελούν μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο των καθαρόαιμων, επειδή υπάρχουν τέσσερις τύποι που όλοι έχουν διαφορετικό τρίχωμα και χρώμα. Υπάρχει ένα είδος τριχώματος για όλα τα γούστα. Το γοητευτικό Τερβίρεν έχει άφθονο διπλό τρίχωμα με χρώματα που κυμαίνονται από βαθύ μαονένιο σε γκριζοκάστανο. Έχει μια χαρακτηριστική μαύρη μάσκα και ως τελείωμα ένα μανδύα ή επίστρωμα από μαύρο τρίχωμα. Το Μαλινουά έχει παρόμοια χρώματα, αλλά κοντό τρίχωμα. Το Γκρενεντάελ έχει μακρύ, μαύρο τρίχωμα. Το Λεκενουά είναι κάπως λιγότερο κομψό, αλλά εξίσου ξεχωριστό με το τραχύ, σαν σύρμα, τρίχωμα.

Οι Βελγικοί Σκύλοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για την πολλαπλή χρησιμότητά τους, είτε ως οικογενειακά κατοικίδια, συνοδοί και σύντροφοι στη δουλειά, είτε ως σκύλοι διάσωσης από χιονοστιβάδες, όπου είναι ικανοί να εντοπίσουν σώματα ανθρώπων κάτω από πολλά μέτρα χιονιού, αλλά και ως σκύλοι εντοπισμού ναρκωτικών και, γενικά, ως αστυνομικοί σκύλοι ή σταρ της τηλεόρασης. Τελευταία δε, παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς επίδειξης σκύλων.

Ο Βελγικός Σκύλος, εξαιρετικά πιστός στην ανθρώπινη οικογένειά του, συχνά δεν νιώθει άνετα με ξένους και μπορεί να είναι κτητικός και προστατευτικός για κάθε μέλος ή για την ιδιοκτησία της οικογένειας. Είναι ένας σκύλος που αγαπά τη συντροφιά, βαριέται εύκολα και αν μείνει μόνος του για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να γίνει εξαιρετικά καταστροφικός. Χρειάζεται πνευματική διέγερση την οποία θα δεχθεί με ευκολία.

Οι Βελγικοί Ποιμενικοί είναι εντελώς διαφορετικοί από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς. Έχουν ένα πιο αδύνατο και πιο αδρό κεφάλι, πιο λεπτοκαμωμένη κορμοστασιά και ένα πιο τετράγωνο σχήμα όταν τους κοιτάς από το πλάι. Διαφέρουν, επίσης, και στη σωματική διάπλαση. Το σχήμα ενός ιδανικού Βελγικού Σκύλου πρέπει να είναι τετράγωνο με πλευρά από την άκρη του ώμου (ακρώμιο) μέχρι τους γλουτούς.

Ο Βελγικός είναι ένας πολύ δραστήριος σκύλος και τίποτα δεν του αρέσει περισσότερο από το να τρέχει ελεύθερος. Δεν είναι κατάλληλος για το περιορισμένο αστικό περιβάλλον επειδή χρειάζεται χώρο για να ασκείται. Στο φυσικό περιβάλλον που εργάζεται ως ποιμενικός, ο Βελγικός Σκύλος θα γυρίζει ακούραστα γύρω από το αφεντικό του, ελέγχοντας τα πρόβατα και διατηρώντας τα μέσα στα όρια του λιβαδιού. Αυτό το κληρονομικό χαρακτηριστικό φαίνεται σήμερα από τον τρόπο με τον οποίο ο Βελγικός Σκύλος, όταν είναι χαλαρωμένος και κάνει τον καθημερινό του περίπατο, συνεχίζει να κινείται άνετα σε κύκλους γύρω από τον κύριό του.

Ιστορικά στοιχεία
 

Στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς το πνεύμα του εθνικισμού αναπτυσσόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλά άτομα εργάστηκαν για να δημιουργήσουν ζώα που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως ζώα της χώρας τους. Στο Βέλγιο έγιναν προσπάθειες για να καθοριστεί αν υπήρχε ένας πραγματικός ποιμενικός σκύλος που να είναι μοναδικός γι’ αυτή τη χώρα. Το Σεπτέμβριο του 1891, με αυτό το σκοπό ως κεντρική ιδέα, ιδρύθηκε η Βελγική Λέσχη Ποιμενικών Σκύλων. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή μελών της Λέσχης η οποία ήρθε σε επαφή με κτηνιάτρους σε όλες τις επαρχίες.

Το Νοέμβριο του 1891, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Adolphe Reul, έγινε μια συγκέντρωση στο Κιούρεγχεμ, στα προάστια των Βρυξελλών, για να εξεταστούν ποιμενικοί σκύλοι στην περιοχή εκείνη. Από τους 117 σκύλους που παρουσιάστηκαν, ο καθηγητής Reul και η ομάδα κριτών του συμπέραναν ότι για την επαρχία του Μπραμπάν υπήρχε ένας σταθερός τύπος Ποιμενικού Σκύλου. Οι σκύλοι αυτοί ανατομικά ήταν παρόμοιοι, αλλά διέφεραν ως προς την υφή, το χρώμα και το μήκος του τριχώματος. Ο καθηγητής Reul περιέγραψε έναν τετράγωνο, μέσου μεγέθους, Ποιμενικό Σκύλο με καλά βαλμένα τριγωνικά αφτιά και σκούρα καφέ μάτια.

Μετά την έκθεση στο Κιούρεγχεμ, η Βελγική Λέσχη Ποιμενικών Σκύλων (ΒΛΠΣ) αφιέρωσε τις προσπάθειές της σε παρόμοιες εκθέσεις στις άλλες οκτώ επαρχίες, με παρόμοια αποτελέσματα. Μεταξύ 1891 και 1901, όταν η Βασιλική Εταιρεία Σαιντ-Υμπέρ καταχώρησε τους Βελγικούς Ποιμενικούς ως ράτσα, καταβλήθηκαν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Προτύπου, τη βελτίωση του τύπου και την έκθεση των σκύλων.

Οι πρώτες ποικιλίες
 

Το πρώτο Πρότυπο για το Βελγικό Ποιμενικό Σκύλο, που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 1892 από την ΒΛΠΣ, χώριζε τις ποικιλίες ανάλογα με το τρίχωμα: μακρύ, κοντό, και τραχύ. Ήταν αποδεκτός ένας αριθμός χρωμάτων. Μεταξύ του1892 και της έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανίστηκαν πολλά κυνοτροφεία που το καθένα προέβαλε την ποικιλία που προτιμούσε.

Τα ονόματα περιοχών έγιναν δημοφιλή ως μέσο για να ξεχωρίζει μια ποικιλία. Στην αρχή του 20ου αιώνα, οι μαύροι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα έγιναν γνωστοί ως Γκρενεντάελ, προς τιμή του Nicolas Rose, εστιάτορα και ιδιοκτήτη του Σατώ Γκρενεντάελ έξω από τις Βρυξέλλες. Οι σκύλοι με το μακρύ τρίχωμα χρώματος γκριζοκάστανου έγιναν γνωστοί ως Τερβίρεν, από το χωριό όπου ο κύριος Corbeel άρχισε να εκτρέφει τη ποικιλία. Οι σκύλοι με το τραχύ γκριζοκάστανο χρώμα έγιναν γνωστοί ως Λεκενουά, προς τιμή του εκτροφέα J.B. Janssen του Λέκεν.

Οι σκύλοι με το κοντό γκριζοκάστανο τρίχωμα έγιναν γνωστοί ως Μαλινουά, λόγω των πολλών κυνοτροφείων που δημιουργήθηκαν γύρω από τη πόλη Μαλίν. Καθώς εξελισσόταν η ράτσα στο Βέλγιο, μεταξύ 1892 και Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανίστηκε ένας αριθμός λεσχών και οργανισμών. Το 1898 ιδρύθηκε η Βελγική Λέσχη Ποιμενικών για να ανταγωνιστεί τη Βελγική Λέσχη Ποιμενικών Σκύλων. Το 1908 ιδρύθηκε μια δεύτερη εθνική λέσχη κυνοφιλίας, η Βελγική Λέσχη Κυνοφιλίας, σε αντιπαράθεση με τη Βασιλική Εταιρεία Σαιντ-Υμπέρ, ενώ το 1910 ιδρύθηκε η Λέσχη Γκρενεντάελ για την προβολή της ποικιλίας.

Το 1912 ιδρύθηκε η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (ΔΚΟ) στην οποία προσχώρησεγρήγορα η εταιρεία Σαιντ-Υμπέρ. Όλες έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της ράτσας στο Βέλγιο.

Η αναδημιουργία της ράτσας
 

Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βελγικοί Ποιμενικοί Σκύλοι διακρίθηκαν στο πεδίο της μάχης όπου χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διακομιδή τραυματιών, ακόμα και για να τραβούν πολυβόλα. Όμως, ο πόλεμος αποδεκάτισε τα ζώα αναπαραγωγής και, για το λόγο αυτό, όταν τελείωσε ο πόλεμος έπρεπε να αρχίσει η ανάπλασή τους.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η ράτσα εξήχθη και σε άλλες χώρες ενώ, παράλληλα, μεγάλωσε και η δημοτικότητά της. Το Μαλινουά έγινε ο πρώτος εργατικός σκύλος και η πιο δημοφιλής ποικιλία στο Βέλγιο – εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής ακόμα και σήμερα. Δημιουργήθηκαν πολλά εξαιρετικά κυνοτροφεία Μαλινουά. Ένα από αυτά ήταν το L’Ecaillon που δημιουργήθηκε από το διακεκριμένο ιστορικό της ράτσας, Felix E. Verbanck. Άλλα διακεκριμένα κυνοτροφεία της εποχής ήταν το Chalet des Glycines του Vanderkerekhove, το Jolimont του Hanappe και το Pimprenelles του Grunelle.

Στη ποικιλία Γκρενεντάελ, τα κυριότερα κυνοτροφεία ήταν τα Mont-Sara και Infernal. Στη ποικιλία Λεκενουά ο Peffer ίδρυσε το Κυνοτροφείο Reboute, αλλά την εποχή εκείνη η αναπαραγωγή των Λεκενουά γινόταν κατά κύριο λόγο στην Ολλανδία. Τα κυνοτροφεία για σκύλους Τερβίρεν ήταν λίγα και βασίζονταν, κυρίως, στους σκύλους της ποικιλίας αυτής που είχαν γεννηθεί από Μαλινουά μετά τον πόλεμο. Γενικά, οι Τερβίρεν είχαν γίνει σπάνιοι.

Οι ποικιλίες κατά τη Βασιλική Εταιρεία Σαιντ-Υμπέρ
 

Λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βασιλική Εταιρεία Σαιντ-Υμπέρ αναγνώρισε οκτώ ποικιλίες Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων:
· Μαύρο με μακρύ τρίχωμα Γκρενεντάελ
· Γκριζοκάστανο με μακρύ τρίχωμα Τερβίρεν
· Μακρύτριχο με άλλα χρώματα
· Γκριζοκάστανο με κοντό τρίχωμα Μαλινουά
· Κοντότριχο με άλλα χρώματα
· Γκριζοκάστανο με σκληρό τρίχωμα Λεκενουά
· Γκρίζο με σκληρό τρίχωμα
· Σκληρότριχο με άλλα χρώματα.

Μαλινουά: Το πρότυπο της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (Δ.Κ.Ο)
 

Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δ.Κ.Ο επηρέασε σημαντικά τις εθνικές λέσχες κυνοφιλίας που συνδέονταν με αυτή και υπαγόρευσε τις μελλοντικές εξελίξεις στη ράτσα των Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων. Το 1966 το Πρότυπο της Δ.Κ.Ο άλλαξε και καθιερώθηκαν τέσσερις αναγνωρισμένες ποικιλίες: Γκρενεντάελ, Λεκενουά, Μαλινουά και Τερβίρεν.

Σε διάφορες περιόδους και ιδίως μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, επιτράπηκε στο Βέλγιο η διασταύρωση των ποικιλιών για να αυξηθεί και να διατηρηθεί η ομοιότητα μεταξύ τους. Το χρώμα είχε γίνει σημείο τριβής από τη δημιουργία της ράτσας και παραμένει πρόβλημα μέχρι σήμερα.

Ο μαύρος με το κοντό τρίχωμα, που η Βελγική Λέσχη Κυνοφιλίας εξακουλουθεί να αναγνωρίζει ως πέμπτη ποικιλία, δεν αναγνωρίζεται πια από τη Δ.Κ.Ο. Το χρώμα του Τερβίρεν εξακολουθεί και αυτό να είναι σημείο τριβής στις χώρες-μέλη της Δ.Κ.Ο. Το κοντό και μακρύ τρίχωμα με σκούρα σημάδια φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί μαζί με το γκρίζο και τραχύ τρίχωμα. Όμως, με δεδομένη τη γενετική του χρώματος της ράτσας, μπορεί να εμφανιστούν πάλι στο μέλλον.

Το 1973, η Βελγική Λέσχη Κυνοφιλίας καθόρισε ότι δεν επιτρεπόταν, πλέον, η διασταύρωση των διαφόρων ποικιλιών, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με την άδεια του Βελγικού Συμβουλίου Αναπαραγωγής. Ακόμα και όταν δινόταν άδεια, τα κουτάβια που γεννιόνταν από τη διασταύρωση δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν στο γενικό μητρώο επί τρεις γενιές, μέχρι να γίνει φανερό το αποτέλεσμα της διασταύρωσης επί του χρώματος και του τριχώματος.

Ασθένειες – γενετικά προβλήματα
 

Το Μαλινουά είναι ένας ανθεκτικός σκύλος που δεν έχει καμία ευαισθησία ως φυλή, με μέσο όρος ζωής τα 12 χρόνια, όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι προέρχεται από υγιείς γονείς.

Αθλητικά χαρακτηριστικά
 

Το Μαλινουά είναι ένας σκύλος ακούραστος που δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Τα αποθέματα ενέργειας που έχει είναι πολύ υψηλά. Η κίνηση του όταν τρέχει είναι πολύ εντυπωσιακή αφού είναι ζωηρή, γρήγορη με μεγάλη επιτάχυνση, με στιλ και απίστευτη αρμονία. Μοιάζει περισσότερο με αυτή του πούμα, παρά με οποιουδήποτε άλλου σκύλου. Είναι δραστήριο, αεικίνητο και πάντα έτοιμο για δράση. Πολύ καλή αερόβια ικανότητα. Διαθέτει καταπληκτική όσφρηση, με αποτέλεσμα οι αθλητικές του ικανότητες να μεγιστοποιούνται. Πολύ δυνατός σκύλος έχοντας και διάρκεια στη δύναμή του. Αξιοσημείωτο είναι το επίπεδο της δύναμής του σε σχέση με το σώμα του. Ένα σώμα ευκίνητο που κινείται με μεγάλη δεξιοτεχνία και διαθέτει υψηλή ικανότητα ακρίβειας στη κίνηση.

Ιδιοσυγκρασία
 

Το Βελγικό Μαλινουά είναι ένας σκύλος δυνατός, ευκίνητος, γρήγορος, έξυπνος και γεμάτος ζωντάνια. Σκύλος υψηλής ενεργητικότητας που συνδυάζει εξυπνάδα και περιέργεια. Μόνιμα παρατηρεί οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του και είναι πάντα έτοιμος για δράση. Έχει γεννηθεί για να κινείται και έχει πάντα διάθεση να κάνει αυτό που πρέπει. Είναι πολύ υπάκουος, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και πολύ περήφανος. Από πολύ μικρή ηλικία (από 2-3 μηνών) δείχνει πόσο αφοσιωμένο είναι με την οικογένειά του και πόσο «κακή» διάθεση έχει για οποιονδήποτε προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι του ή να ενοχλήσει τους ανθρώπους που αγαπά.

Η πίστη, η αφοσίωση και η αυτοθυσία είναι αρετές που τις προσφέρει σε εσάς που θα τον αγαπήσετε. Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τα χάδια σας και θέλει να του δείχνετε ότι για εσάς είναι ξεχωριστός. Αν νιώσει ότι είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας, να είστε σίγουροι ότι θα είναι ο τέλειος φύλακας, ακόμα και αν δεν το έχετε εκπαιδεύσει. Είναι ο σκύλος των μεγάλων αντιθέσεων, είναι ακούραστος και αεικίνητος, αλλά μπορεί να μείνει ήρεμος και σιωπηλός όταν δεν υπάρχει αφορμή για να κάνει κάτι άλλο ή όταν του το ζητήσουμε.

Οι ποικιλίες Βελγικού Ποιμενικού κατά τη Δ.Κ.Ο με βάση το χρώμα
 

Το 1978 η Δ.Κ.Ο αναγνώρισε τα παρακάτω χρώματα:
. Γκρενεντάελ: Μακρύ τρίχωμα μαύρο.
· Τερβίρεν: Μακρύ τρίχωμα σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και γκρίζου, με σκούρα επικάλυψη και μάσκα.
· Μαλινουά: Κοντό τρίχωμα κόκκινο έως καφέ, με σκούρα μάσκα.
· Λεκενουά: Σκληρό τρίχωμα κόκκινο έως καφέ.

Το Μαλινουά στην Ελλάδα…
 

Δυστυχώς, ο Βελγικός Ποιμενικός ΜΑΛΙΝΟΥΑ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ ελληνικό κοινό. Μόλις από το 1995 μπορούμε να θυμηθούμε τα πρώτα δείγματα. Εισήχθησαν τα πρώτα σκυλιά και τότε μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε αυτή τη φυλή που, όμως, σε άλλες χώρες ήταν ήδη καταξιωμένη για τα προτερήματά της και για τις υπηρεσίες της στον άνθρωπο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σωστή ενημέρωση του κόσμου για το Μαλινουά ήταν η έλλειψη γνώσεων από τους επαγγελματίες του χώρου. Δεν υπήρχαν οι γνώσεις και οι εμπειρίες ώστε να γνωρίζουν τις δυνατότητες αυτής της φυλής και, φυσικά, δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί του αφού δεν γνώριζαν τη ψυχοσύνθεσή του.

Ευτυχώς, όμως, κάποιοι πίστεψαν σε αυτό το σκύλο και έτσι άρχισαν, πραγματικά, να βιώνουν αυτή τη πρωτόγνωρη εμπειρία που λέγετε πλήρης αφοσίωση, δύναμη, εξυπνάδα και επικοινωνία, δηλαδή, ΜΑΛΙΝΟΥΑ. Παράλληλα με τη διάδοση αυτής της φυλής, ξεκίνησαν στην Ελλάδα και οι Εξετάσεις Εργασίας. Έτσι, μάθαμε ότι μπορούμε να είμαστε συναθλητές με τον σκύλο μας. Φυσικά, όπως είναι γνωστό, τα Μαλινουά μονοπωλούν τις θέσεις στο βάθρο σε κάθε αγώνα.

Μέσω των διακρίσεων τους, λοιπόν, προκάλεσαν τη προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κατάφεραν να περάσουν από την αφάνεια στην επιφάνεια. Φυσικά, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, που δεν γνωρίζει τα Μαλινουά, είναι ακόμα πολύ μεγάλο. Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια η ζήτηση της συγκεκριμένης φυλής από ιδιώτες είναι συνεχώς μεγαλύτερη. Έχει αυξανόμενη πορεία, αφού συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους πρωτοπόρους ιδιοκτήτες που γνώρισαν τον απόλυτο ΣΚΥΛΟ.

Αυτό το οποίο, όμως, μας στενοχωρεί είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν Μαλινουά, είναι αρκετά διστακτικοί και αυτό, φυσικά, οφείλετε σε λάθος ενημέρωση από τους «επαγγελματίες του χώρου». Όσοι από αυτούς δεν γνωρίζουν τη φυλή, ναι μεν παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικοί φύλακες, αμφισβητούν, όμως, τη συντροφικότητα και τη τρυφερότητα που δείχνει αυτός ο σκύλος στην ανθρώπινη οικογένειά του και πάντα αναφέρουν ότι είναι πολύ επιθετικά.

Από προσωπική μου εμπειρία, αυτό που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά είναι μία φυλή στην οποία, όσα χρόνια συναναστρέφομαι μαζί της, δεν βρήκα κανένα κουτάβι το οποίο δυσκολεύτηκε να κάνει αυτό που του ζήτησα με πολύ μεγάλη ευκολία. Είναι ένας ακούραστος σκύλος με μεγάλη επιθυμία για μάθηση. Δεν του αρέσει η στασιμότητα στις «γνώσεις» και προκαλεί ο ίδιος το αφεντικό του στην ανακάλυψη νέων ασχολιών.

Το μόνο που ζητάει είναι η εκμάθηση να γίνεται με ηρεμία, αγάπη και τρυφερότητα. Δεν του αρέσει η βία, οι φωνές και οι πνίχτες. Θεωρεί ότι με τη συνεργασία το αποτέλεσμα είναι η ευχαρίστηση και των δύο και συνεργάζεται, ενώ με τη βία αντιδρά. Αν εισπράξει αγάπη και σεβασμό από τον ιδιοκτήτη του, είναι διατεθειμένο να κάνει ότι του ζητηθεί.

Το Μαλινουά είναι ένας σκύλος για όλους όσους ονειρεύονται να αποκτήσουν τον… τέλειο σκύλο. Όμως, την επιλογή μην την κάνετε μόνος σας. Ο εκτροφέας είναι αυτός που γνωρίζει τα κουτάβια, από την ημέρα που γεννήθηκαν, τα κληρονομικά χαρακτηριστικά τους και μπορεί να σας υποδείξει ποιο κουτάβι σάς ταιριάζει.

Σε ποιες δραστηριότητες ξεχωρίζει
 

Σε οτιδήποτε του ζητηθεί από το αφεντικό, είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει και ικανός να ανταποκριθεί. Χρειάζεται μόνο την ενθάρρυνση και την επεξήγηση του ζητούμενου από τον άνθρωπό του. Έχει αποδείξει τις ικανότητές του ως σκύλος Αστυνομίας, διάσωσης, ναρκωτικών, εκρηκτικών. Πρωταθλητής σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα εξετάσεων Εκπαιδευμένων Σκύλων και φυσικά ιδανικός σύντροφος.

Μαλινουά και παιδιά
 

Το Μαλινουά λατρεύει τα παιδιά. Αν αναφερθούμε δε στα παιδιά της οικογένειάς του τότε θα διαπιστώσουμε ότι βρήκαν το φύλακα-άγγελό τους. Τα προστατεύει και παίζει μαζί τους. Είναι πολύ προσεκτικός στον τρόπο που κινείται όταν βρίσκεται κοντά τους και κάνει μεγάλη υπομονή όταν τα παιδιά «τον ταλαιπωρούν».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ – ΒΟΗΘΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ, ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ DIMITRIOULAND (DOG TRAINING ACADEMY

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode